Nieuws

Zelf je afweer bijsturen net als 'Iceman' Wim Hof

Zelf je afweer bijsturen net als 'Iceman' Wim Hof
Mensen kunnen zelf hun afweer beïnvloeden door ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan koude.
NIJMEGEN - Mensen kunnen zelf hun afweer beïnvloeden door ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan koude.
Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Een goed werkend immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers. Soms reageert het immuunsysteem overactief en maakt het teveel ontstekingseiwitten aan, wat tot auto-immuunziekten als reuma kan leiden. Lange tijd werd gedacht dat we het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel niet bewust konden beïnvloeden. 'Iceman' Wim Hof gebruikt deze technieken al jaren, toch werd hij niet serieus genomen door de wetenschap, maar nu lijkt 'zijn' methode toch te werken.

Op blote voeten in de sneeuw

Wetenschappers van het Radboudumc onderzochten de technieken bij 12 vrijwilligers, die samen met Hof in Polen trainden. Gedurende 10 dagen trainden de 12 gezonde, jonge mannen ademhalings-en meditatietechnieken in korte broek én op blote voeten in de sneeuw. Terug in Nederland kregen de getrainde mannen en 12 niet-getrainde mannen een injectie met endotoxine, dit is een bestandsdeel van de celwand van bacteriën en zorgt voor een reactie van het afweersysteem.

Koorts en hoofdpijn

Volgens hoogleraar Experimentele Intensive Care geneeskunde Peter Pickkers houd je door endotoxine toe te dienen het lichaam voor de gek. 'Het immuunsysteem reageert alsof levende bacteriën het lichaam binnendringen en maakt ontstekingseiwitten aan. Hierdoor krijgen de proefpersonen koorts en hoofdpijn.' Met deze methode kunnen de wetenschappers het immuunsysteem onderzoeken. De getrainde mannen maakten minder ontstekingseiwitten aan en ze hadden veel minder last van griepverschijnselen. 
De onderzoekers benadrukken wel dat het nog niets is vastgesteld of deze technieken effectief kunnen zijn bij patiënten. Daarvoor is een vervolgonderzoek nodig.
EenVandaag heeft een speciaal magazine gebouwd over Iceman en het onderzoek.