Nieuws

Wolf 10 jaar geleden mogelijk al even in Nederland

WINTERSWIJK - Het lijkt een kwestie van tijd voordat de wolf in Nederland wordt gezien.
Hij is vlak bij de grens al opgedoken. Maar 9 à 10 jaar geleden was hij hier mogelijk al, zegt boswachter Hans Rauwerdink in Winterswijk.
Er werden toen sporen gevonden bij het Nonnenven en het noordelijke deel van het Wooldse Veen bij Winterswijk. 'We hebben het toen bewust stilgehouden, omdat we het niet zeker wisten. Het zou veel ophef geven. Je krijgt dan een enorme toeloop naar dat gebied. Alles duidde er toen wel op dat ie even in Nederland was', aldus Rauwerdink. Hij betreurt het dat er destijds geen foto's van zijn gemaakt.

Sporen in verse sneeuw

De sporen, met een kaarsrecht patroon, werden gevonden in verse sneeuw. 'Er was 's nachts sneeuw gevallen en 's morgens vroeg vonden we een spoor dat van een wolf geweest zou kunnen zijn.' Omdat het spoor 's nachts is achtergelaten, kan volgens Rauwerdink worden uitgesloten dat het een loslopende hond is geweest. Rauwerdink heeft met collega's het spoor gevolgd; het liep naar Duitsland.
Enkele maanden later werden karkassen van reeën gevonden. 'Maar ja, dat kan ook een natuurlijke oorzaak hebben.'   

Duitse bioloog: het zou kunnen

Bioloog Peter Pavlovic uit het Duitse Kreis Borken sluit niet uit dat een wolf naar Nederland is gelopen. 'Maar er zijn slechts aanwijzingen, geen bewijzen.' In de omgeving heeft de wolf zich volgens hem nog niet gevestigd. 'Eén passerende wolf betekent nog geen roedel. Dan moeten er meer oversteken. De meeste wolven die hier gezien worden of waarvan sporen worden gevonden, die komen even langs en zijn dan weer verdwenen.'

'Pluim op ons werk'

Rauwerdink zou het geweldig vinden als de wolf in Nederland wordt gezien. 'Dan zou ik een gat in de lucht springen. Dan wordt er taart gehaald. Het zou een pluim op ons werk zijn en op dat van andere natuurbeschermers.'