Nieuws

Bedrijven Achterhoek de ruimte in op zoek naar zwarte gaten

DOETINCHEM - Drie Achterhoekse bedrijven ontwikkelen samen een elektromotor voor een camera die de ruimte wordt ingeschoten.
De camera wordt op 137 miljoen kilometer van de aarde geplaatst en gaat kijken hoe planeten ontstaan.
Talloze bedrijfjes in Oost-Nederland houden zich bezig met sterrenkunde en ruimtevaarttechniek. Eerder al ontwikkelde het bedrijf Mecon uit Doetinchem een camera die met de ruimtetelescoop Herschel het heelal in ging. Het was deze camera die vastlegde dat er water is op de planeet Mars.

Kouder dan -270 graden

Nu gaat Mecon onder leiding van de Stichting Ruimtevaart Onderzoek Nederland (SRON), samen met PMP uit Lichtenvoorde en Prange Assemblage uit Winterswijk een elektromotor, een zogenoemde cryomotor, ontwikkelen die kan functioneren bij temperaturen kouder dan -270 graden Celsius. De motor is nodig om filters voor de camera, ook wel moleculenjager genoemd, te kunnen wisselen. Hierbij mag geen warmte vrijkomen. Een enorme uitdaging omdat de omstandigheden waaronder de motor moet functioneren bizar zijn.
De drie Achterhoekse bedrijven zijn bij elkaar gebracht door het Achterhoek Centrum voor Technologie. Directeur Martin Stor ontdekte dat het ontwikkelproces voor de elektromotor zo goed als stil lag. "Er moest een speciale spoel gemaakt worden en dat scheen niemand in de wereld te kunnen. Na afloop van het gesprek dacht ik meteen aan Prange in Winterswijk. Ik dacht, Prange, die kan dat soort spoelen wel maken."

Van levensbelang

Prange, Mecon en PMP uit Lichtenvoorde, een bedrijf dat al jaren ervaring heeft met het maken van precisieonderdelen, gingen aan tafel en de eerste prototypes voor de motor zijn al klaar. Prange: "Het is mooi dat we zo kunnen samenwerken. Je merkt dat bedrijven vaak wat terughoudend zijn om informatie te delen. Wij laten ons daar niet door hinderen. Ieder heeft z'n specialisatie en daar gaan we respectvol mee om. Dat kan in de Achterhoek."
Volgens Stor zijn dit soort netwerken van levensbelang voor de regionale economie.  "Als er een schakel in zo'n keten ontbreekt, dan is de kans groot dat andere landen er met de opdrachten van doorgaan."
Het is overigens niet zo dat de Achterhoekse bedrijven gaan cashen zodra hun camera met elektomotor de zwarte gaten in het heelal heeft geanalyseerd. Of wanneer hun camera vastlegt hoe de oerknal in z'n werk is gegaan.
"Ha, ha. Nee, rijk worden we hier niet van. Het is vooral een kwestie van investeren en hopen dat uit deze opdracht andere opdrachten voortkomen. Voor ons techneuten is het vooral interessant, omdat we iets moeten ontwikkelen dat eigenlijk niet kan", aldus de ondernemers.
Donderdag is er op het kennispark in Twente een congres over de ruimtevaarttechniek. MKB Gelderland wil dat meer bedrijven gaan meedenken over de ontwikkeling van de ruimtevaarttechniek.