Nieuws

Last van kwijlen? Een operatie helpt, maar botox ook

Last van kwijlen? Een operatie helpt, maar botox ook
Een behandeling met botox helpt mensen die kwijlen.
NIJMEGEN - Een behandeling met botox helpt mensen die kwijlen.
Kno-arts in opleiding en onderzoeker Arthur Scheffer zegt na onderzoek dat zowel injecties met botox als een operatieve ingreep kwijlen bij veel patiënten kunnen remmen. Vrijdag promoveert Scheffer op zijn onderzoek aan het Radboudumc in Nijmegen.
Kwijlen is een belangrijk probleem voor patiënten die een hersenbeschadiging hebben. Het kan onder meer leiden tot sociale problemen en lichamelijke problemen zoals longontsteking. Volgens Scheffer is een behandeling met botox minder ingrijpend dan een operatie.

Effect botox is tijdelijk

Scheffer: 'Operaties zijn de meest effectieve behandeling voor ernstig kwijlen en we verwachten een levenslang effect.' Hij concludeert dat operaties, zoals het omleiden of afbinden van de afvoergangen van de speekselklieren, bij 80 procent van de kinderen voor een vermindering van de speekselproductie zorgen. Bij een botoxbehandeling is het effect tijdelijk.
In Scheffers onderzoek kregen 131 patiënten tussen de 3 en 27 jaar een injectie onder narcose. Na 2 maanden was het probleem met speeksel bij meer dan de helft van de patiënten gehalveerd.
Deze vermindering duurde gemiddeld 6 maanden. Een klein deel van de patiënten had na een jaar nog baat bij de behandeling. Scheffer: 'Helaas kunnen we nog niet aangeven bij welke patiënten botox effectief is en bij wie niet. Wel blijkt dat als we extra injecties geven 60 tot 65 procent van de patiënten baat bij de therapie heeft.'

Hersenbeschadiging

Ongeveer de helft van de kinderen met houdings- en bewegingsproblemen door een hersenbeschadiging kwijlt veel. Doordat ze slecht kunnen slikken, doen ze dit ook op latere leeftijd. Dat leidt in veel gevallen tot huiduitslag rond hun mond en sommigen krijgen longontsteking waarvoor opname op een intensive care nodig is.
Botox wordt veel gebruikt bij cosmetische behandelingen. Een botoxbehandeling is een simpele manier om rimpels te verminderen. Botox is de afkorting van botuline toxine. In lage doseringen heeft dit tot effect rimpels worden gladgestreken.
Botox wordt veel gebruikt tegen rimpels in het gezicht, maar kan ook toegepast worden in de oksels als sprake is van overmatig zweten. Het effect van een behandeling met botox duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.
Foto: Radboudumc Nijmegen