Nieuws

PvdD: jager kan 's nachts een wandelaar raken

PvdD: jager kan 's nachts een wandelaar raken
De Partij voor de Dieren (PvD) vindt het niet veilig om in het toeristenseizoen ook 's nachts te jagen op edelherten, zoals Gedeputeerde Staten (GS) nu toestaan.
ARNHEM - De Partij voor de Dieren (PvD) vindt het niet veilig om in het toeristenseizoen ook 's nachts te jagen op edelherten, zoals Gedeputeerde Staten (GS) nu toestaan.
Volgens de partij is het dan druk op de Veluwe en is er een kans dat jagers een nachtelijke wandelaar raken.
De PvdD stelt dat het verhogen van de hekken rond de landbouwenclaves op de Noordwest-Veluwe een veel eenvoudiger en effectievere oplossing is.

Herten vreten akkers kaal

GS hebben het jachtseizoen verlengd van 1 maart tot 1 oktober, omdat er op de noordelijke Veluwe veel te veel herten zijn. Die grazen 's nachts de akkers kaal en trekken zich overdag in de bossen terug. GS staan nu ook toe dat er 's nachts wordt gejaagd met kunstlicht en geluiddempers, waardoor de jagers meer dieren kunnen raken. 

'Afschot tijdens zoogtijd'

'Het is niet uit te leggen dat Gelderland de herten op de Veluwe als toeristentrekker gebruikt, maar tegelijkertijd de situatie zo uit de hand laat lopen dat afschot tijdens de zoogtijd van de dieren regel lijkt te worden. Vorig jaar is het jachtseizoen ook al verlengd', aldus de Partij voor de Dieren.

Faunabeheer Gelderland: 'Geen gevaar voor wandelaars'

Fauna Beheer Eenheid Gelderland is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het afschieten van de edelherten. Volgens Teun Achterkamp van de beheereenheid is er geen risico voor wandelaars. Tijdens de opleiding voor de jachtakte wordt jagers geleerd rekening te houden met de baan van het schot. Zo wordt er bij voorkeur vanaf hoogte omlaag geschoten. Zo komt een kogel die zijn doel mist in de grond terecht. Als een jager op de grond staat dan mag hij alleen schieten als er op de achtergrond bijvoorbeeld een grondwal is waar de kogel door wordt gestopt.
Ook kleeft volgens Achterkamp een nadeel aan het verhogen van de hekken. Daarmee raakt het gebied te versnipperd. Zo kunnen edelherten niet tussen gebieden heen en weer reizen. Iets waar de provincie juist op inzet.
Provinciale Staten praten woensdag over het beleid.