Nieuws

Bijna 12 miljoen naar Gelders Erfgoed

Bijna 12 miljoen naar Gelders Erfgoed
De provincie heeft 38 Gelderse erfgoedprojecten geselecteerd, die een extra subsidie van in totaal 11,9 miljoen euro krijgen.
ARNHEM - De provincie heeft 38 Gelderse erfgoedprojecten geselecteerd, die een extra subsidie van in totaal 11,9 miljoen euro krijgen.
Deze extra subsidie is onderdeel van de Investeringsimpuls van 250 miljoen. De provincie hoopt met dit bedrag de economie weer aan het draaien te krijgen, zodat er ook weer banen komen.
11,9 miljoen gaat naar 38 projecten waarmee beeldbepalende monumenten en landgoederen hersteld kunnen worden. De projecten moeten uiterlijk eind 2015 afgerond zijn.

Kerken

De meeste subsidie, ruim 5,2 miljoen euro, gaat naar 15 projecten waarbij restauratie leidt tot herbestemming van het erfgoed. Verschillende kerken krijgen zo een andere bestemming zoals de kerk in Heesselt, de dorpskerk in Wilp en de Martinikerk in Doesburg.

Industrieel erfgoed

Industrieel erfgoed, zoals de spoorwegloods in Nijmegen, een meubelfabriek met historische locomotiefloods, het BAT-terrein van de voormalige sigarettenfabriek in Zevenaar en het voormalig slachthuis in Tiel kunnen met de subsidie ook een nieuwe bestemming krijgen. 

Landschap en archeologie

Ruim 5,1 miljoen euro gaat naar 20 projecten op het gebied van landschap en archeologie. Landgoed De Poll in Voorst, de herinrichting van tuin- en parkaanleg Jachthuis Sint Hubertus in het Nationale Park De Hoge Veluwe (zie foto), herbestemming en landschap van Slot Doddendael en de (nieuwe) toekomst voor drie oude agrarische landgoederen in Nationaal Landschap Winterswijk, de zogenoemde 'Scholtengoederen',  zijn enkele voorbeelden.