Nieuws

Man verwaarloost geiten, schapen en paard

Man verwaarloost geiten, schapen en paard
LEEUWEN - De politie heeft een 48-jarige man uit Beneden-Leeuwen aangehouden voor het verwaarlozen van geiten, schapen en een paard.
BENEDEN - LEEUWEN - De politie heeft een 48-jarige man uit Beneden-Leeuwen aangehouden voor het verwaarlozen van geiten, schapen en een paard.
Ook had de man kadavers op zijn terrein liggen.
De dierenpolitie ontdekte de verwaarloosde dieren na een melding via het algemene meldnummer 144. Een van de schapen bleek er zo slecht aan toe dat een dierenarts het dier moest laten inslapen.

Dieren waren ondervoed

In een wei troffen de agenten meerdere schapen aan die ondervoed waren. Ook waren ze verwaarloosd. De politiemensen vonden in een schuur bij het bedrijf van de man nog meer schapen, geiten en een paard. Deze dieren waren vermagerd, hadden nauwelijks drinkwater en ze stonden in vieze stallen.

Kadavers in de stallen

In de stallen lagen schapenkadavers, waarop de politie de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ingeschakeld.
Volgens de politie weigerde de eigenaar van het bedrijf een van de schuren te openen voor een inspectie. Nadat agenten de deuren hadden geforceerd vonden ze onder meer in een vriezer nog meer schapenkadavers. Het gaat in totaal om meer dan 10 dode dieren.

'Mijn dieren zijn doodgespoten'

De man uit Beneden-Leeuwen zegt dat er met zijn dieren 'niets aan de hand is. Ze proberen me een hak te zetten.' Daarmee doelt hij op mensen in zijn directe omgeving. 'Mijn dode schapen die zijn gevonden zijn doodgespoten. Die liggen als bewijs in de vriezer.'
De agrariër uit Beneden-Leeuwen geeft toe dat hij de agenten niet wilde laten kijken in de schuur en dat politiemensen de toegang moesten forceren.

'Wel degelijk verwaarlozing'

Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat een dierenarts heeft vastgesteld dat dieren van de man uit Beneden-Leeuwen wel degelijk werden verwaarloosd. Er zijn geen dieren in beslag genomen. 'We houden de situatie 'daar nu extra in de gaten', zegt hij.