Nieuws

Mosterdgas in Ede: alle stoffen weg uit kelderbox

EDE - Bij een appartementscomplex aan de Bijsterveld in Ede is vrijdagavond en in de volgende nacht onderzoek gedaan naar gevaarlijke stoffen in een kelderbox.
Die lagen daar al jaren en zijn verzameld door een 65-jarige oud-leraar die begin deze maand overleed.
Metingen in de kelderbox hebben tot nu toe uitgewezen dat er inderdaad gevaarlijke stoffen aanwezig waren, maar de dozen waarin ze zaten lekten niet. Om welke stoffen het precies gaat, is nog niet duidelijk. De gemeente heeft het vermoeden dat er mosterdgas aanwezig was; dit heeft de overleden man in een brief geschreven aan zijn broer.

Ontruimingen

Rond half zeven vrijdagavond zijn de bewoners van de bovenliggende en omliggende woningen uit huis gehaald en sindsdien is een grote operatie van brandweer en militaire specialisten aan de gang bij kelderbox.
Burgemeester Van der Knaap van Ede gaf rond negen uur een persconferentie. Daarin zei hij dat de situatie stabiel is, zolang de stoffen niet worden vervoerd. Het LTFO had om 05.00 uur alle stoffen uit de kelderbox verwijderd.

LIVEBLOG (gesloten)

09:54 Persconferentie beëindigd. Alle geëvacueerde bewoners krijgen een bloemetje, als gebaar van de gemeente Ede.
09:50 Burgemeester Van der Knaap zegt dat nadat een brandweerman en een agent in de kelderbox hadden gezien dat er inderdaad gevaarlijke spullen lagen, meteen alle specialisten zijn opgeroepen om een strategisch plan te maken om de spullen op een goede wijze weg te halen.
Om welke chemicaliën het gaat en waar ze vandaan komen, wordt nog onderzocht, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het onderzoek is in handen van TNO, het enige instituut in Nederland dat strijdgassen mag onderzoeken, aldus officier van justitie Osinga zaterdagochtend.
09:44 Van een noodsituatie is geen sprake meer, er is afgeschaald naar GRIP 0.
09:40 Burgemeester Van de Knaap meldt op een persconferentie dat alle bewoners weer naar huis zijn en dat de chemicaliën zijn afgevoerd. Het onderzoek in de woning gaat door.
09:00 De gemeente Ede geeft om 09:30 uur een persconferentie over de inzet van vrijdagnacht. De bewoners worden om 12:00 uur bijgepraat in wijkcentrum De Velder aan de Munnikenhof 17 in Ede.
07:34 De bewoners kunnen weer naar huis, meldt de gemeente Ede.
07:20 Eerste verslaggevers weer op weg naar Ede. Alle chemicaliën zijn afgevoerd. Sein veilig nog niet gegeven,
05.55 Enkele agenten bewaken het verlaten appartementencomplex. De meeste hulpdiensten en media zijn vertrokken uit Ede. Het crisisteam overlegt wanneer het sein veilig kan worden gegeven zodat de bewoners weer naar huis kunnen keren.
05.00 Alle gevaarlijke stoffen zijn ingeladen, de vrachtwagen met de stoffen verlaat Ede. Het LTFO beëindigt de werkzaamheden. De politie houdt een oogje in het zeil. Omroep Gelderland stopt de livestream.
04.30 De hulpverleningsdiensten gaan afschalen. Ook de metingen in het ketelhuis hebben als resultaat dat er geen gevaarlijke stoffen aangetroffen zijn. De eerste voertuigen van Defensie en brandweer vertrekken.
04.25 Het weghalen van gevaarlijke stoffen door het LTFO gaat door. Blauwe vaten met spullen uit de kelderbox worden in een vrachtwagen geladen.
03.20  Uit voorzorg werken de hulpverleningsdiensten vanaf de eerste melding op het niveau van een grip3. Dat betekent dat de burgemeester een beleidsteam vormt en de commissaris van de koning en de minister van binnenlandse zaken informeert. De rampenbestrijding werkt met de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) die oploopt van 0 naar 5. Grip 3 wordt gehanteerd bij de bedreiging van het welzijn van (grote groepen van) de bevolking binnen één gemeente. In Gelderland wordt zelden gewerkt met een grip 3 of 4. Voorbeelden zijn de brand in oktober 2010 bij een vleeswarenbedrijf in Weurt en de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn waarbij acht doden vielen.

02.45 Het LTFO verwacht nog tot 05.00 uur bezig te zijn met het afvoeren van de gevaarlijke stoffen.
02.10 Drie verzegelde boxen zijn ingeladen in een busje van het RIVM en afgevoerd voor onderzoek. Er staat een vrachtwagen klaar om de overige stoffen af te voeren.
02.03 Het speciale onderzoeksteam doorzoekt voor alle zekerheid naast de kelderbox ook het ketelhuis in het flatgebouw.
01.30 Specialisten zijn nog steeds bezig met het leeghalen van de kelderbox. Pas na laboratoriumonderzoek zal duidelijk worden of het inderdaad om mosterdgas gaat.
01.20 In de woning van de man zijn geen sporen van gevaarlijke stoffen aangetroffen.
00.35 Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) arriveert om advies te geven over het transport van de gevaarlijke stoffen.
00.35 De woning van de man wordt veiligheidshalve opnieuw onderzocht door mannen in beschermende pakken.
00.25 Uit de kelderbox onder het appartement zijn flesjes gehaald die buiten klaar gemaakt voor vervoer. De specialisten die dat doen hebben beschermende pakken aan.
23.19 Uit metingen blijkt dat er gevaarlijke stoffen zijn gevonden, maar dat niets lekt, meldt de brandweer. De situatie is stabiel
Uit metingen blijkt dat er wél gevaarlijke stoffen zijn gevonden, maar dat niets lekt. Situatie is stabiel, zegt brandweer. #Ede #omroepGLD
— Arjan Hoefakker (@Hoefakker)
23:30 Cees van de Knaap na afloop van de persconferentie

23.15 De brandweer is met een grote macht uitgerukt naar het appartementencomplex, vertelt woordvoerder De Lange.