Nieuws

Barka helpt opnieuw Polen naar huis

Barka helpt opnieuw Polen naar huis
Stichting Barka is sinds deze maand opnieuw actief in Arnhem.
ARNHEM - Stichting Barka is sinds deze maand opnieuw actief in Arnhem.
De stichting helpt dak- en thuislozen uit Midden- en Oost-Europa om terug te keren naar hun eigen land. Volgens de gemeente is de aanpak succesvol. In een jaar tijd werden in totaal 28 personen geholpen om weer naar huis te gaan.

Kruispunt

Twee medewerkers van Barka zijn elke donderdagochtend aanwezig bij de daklozenopvang Kruispunt in Arnhem. Anton Metske van Kruispunt is lyrisch over het werk van Barka. 'Barka werkt fantastisch, de mensen daar werken heel zorgvuldig, heel snel. Ze kijken meteen wat er kan gebeuren, wat er nodig is. Ze kijken naar de mens zelf en gaan niet zitten vergaderen. Ik vind het het Ei van Columbus.' Metske geeft een voorbeeld: 'Wij hadden hier een Pool die zwaar psychotisch was en veel overlast gaf. Barka heeft eerst heel voorzichtig contact gelegd met de beste man. Daarna kon die tijdelijk worden opgenomen in Wolfheze. Ondertussen werd er contact gelegd met zijn familie in Polen en met een psychiatrische kliniek in Polen. Hij was onverzekerd maar Barka regelt echt alles. Tot slot hebben ze de man ook begeleid naar Polen. Ze doen het zo snel en simpel. De insteek is goed, je moet gewoon de mensen ontmoeten, niet teveel management'.

Psychologen

Barka is in 1989 in Polen opgericht door twee psychologen, Barbara and Tomasz Sadowski, die in hun gemeenschapshuis besloten dak- en thuislozen, psychiatrische personen, en ex-gedetineerden op te nemen. Sinds 2012 is Barka actief in de gemeenten Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Arnhem en Eindhoven.

Schaamte

Barka richt zich op daklozen en alcohol- en drugsverslaafden uit Midden- en Oost-Europa. Het zijn vooral mannen tussen de 40 en 50 jaar. De meesten komen uit Polen om hier te werken en geld te verdienen voor hun familie. Een aantal heeft hiervoor zelfs geld geleend. Als ze hier zijn en geen werk meer hebben, glijden ze snel af. Ze schamen zich voor hun familie en vrienden. Deze schaamte vormt een belangrijke drempel voor hun terugkeer.