Nieuws

'Het is zoals het is', een portret van Theo Bos

ARNHEM - Het is zoals het is, zo heet het boek dat is geschreven over oud-Vitessespeler en -trainer Theo Bos.
Vanaf maandag 7 oktober ligt het boek in alle boekwinkels. Zaterdag 5 oktober werd het boek, dat geschreven is door schrijver Marcel van Roosmalen, in besloten kring gepresenteerd in Elst, de vroegere woonplaats van "Mister Vitesse" -Bos.

Verjaardag

Bos overleed in februari van dit jaar op 47-jarige leeftijd na een ernstige ziekte. De presentatiedatum voor het boek is niet toevallig gekozen, eigenlijk zou Bos zaterdag zijn 48e verjaardag hebben gevierd. Bij de doop van het boek waren onder meer de weduwe, vrienden en familie aanwezig.
Volgens schrijver Marcel van Roosmalen is het boek geen biografie maar een met humor geschreven portret van de mens, voetballer en trainer Theo Bos. Bos vroeg de schrijver zelf 16 weken voor zijn overlijden een boek te schrijven.

Een fragment uit 'Het is zoals het is'

Na vier minuten legde scheidsrechter Bas Nijhuis het spel stil. De naam Theo Bos werd massaal gescandeerd. Achter ons werden fakkels ontstoken, geen steward die er wat van zei. Mensen keken strak voor zich uit, de ogen nat. Ik keek naar opzij. Mijn vrienden Tom en Gijs riepen zijn naam, het was lang geleden dat ik ze zo hard had horen schreeuwen. Daarvoor voelden ze zich eigenlijk te oud, maar dit was niet zomaar schreeuwen. Ik zag ze huilen, zelf huilde ik nu ook. Later zou Gijs zeggen: ‘Ik heb toen harder gehuild dan op de begrafenis van mijn vader.’

De schrijver

Schrijver en journalist Marcel van Roosmalen stond zijn hele jeugd op de lange, overdekte staantribune van stadion Nieuw Monnikenhuize in Arnhem. Eerst ging hij aan de hand van zijn vader, daarna met zijn broer en later met vrienden.
Op 31 augustus 1983 zag hij verdediger Theo Bos zijn debuut maken tegen FC Wageningen, die in totaal 369 competitiewedstrijden voor de club zou spelen en uitgroeide tot 'Mister Vitesse' - en tot het jeugdidool van Van Roosmalen. Hij schrijft onder meer voor nrc.next, Hard Gras, VARA-gids en Het Parool. Zijn Hard gras-special 'Je hebt het niet van mij', is een tragikomisch verslag van een jaar Vitesse en groeide uit tot een bestseller. Het werd bekroond met de Nico Scheepmaker-beker voor het beste sportboek.