Nieuws

Hotel De Wereld in Wageningen gered

WAGENINGEN - Hotel de Wereld in Wageningen wordt voor bijna 2 miljoen euro verkocht.
De universiteit, de huidige eigenaar van het pand waar in 1945 in bijzijn van Prins Bernhard over de capitulatie werd onderhandeld, verkoopt het pand aan de Stichting Nationaal Erfgoed Hotel de Wereld.
De stichting krijgt daarvoor een lening van het vfonds, het nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.
Die stelt als voorwaarde dat het historische pand altijd publiek toegankelijk blijft en dat de drie stichtingen die nu in Wageningen actief zijn rondom de herdenking van de tweede Wereldoorlog samengaan in één effectievere organisatie. 

'Voor komende generaties behouden blijven'

Bestuursvoorzitter Robert Croll van het vfonds: 'Dit moment is echt een onderdeel van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Dit moet voor de toekomstige generaties behouden blijven. De gemeente en provincie steunen dit initiatief en staan ook achter de voorwaarde dat de drie stichtingen samengaan. Ze doen nu veel hetzelfde en kunnen veel efficiënter en doelmatiger werken in één stichting. Het gaat om  Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld, Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen en Comité 4 en 5 mei Wageningen.'
In het hotel zit restaurant O Mundo, dat een Michelinster heeft. Het restaurant blijft gewoon. Onder meer met de huur die het restaurant betaalt en de inkomsten uit andere activiteiten, moet de stichting Nationaal Erfgoed Hotel de Wereld de lening van 2 miljoen terugbetalen.