Nieuws

De voor- en nadelen van Van der Valk Lent

De voor- en nadelen van Van der Valk Lent
Tijdens een extra raadscommissie in Nijmegen vanavond gaan er 22 mensen inspreken over de komst van hotel Van der Valk in Lent.
LENT - Tijdens een extra raadscommissie in Nijmegen vanavond gaan er 22 mensen inspreken over de komst van hotel Van der Valk in Lent.
Een aantal bewoners van Lent, verenigd in actiegroep Laat Lent Laag, is tegen de komst van de hotelketen. Tien van deze actievoerders zullen ook gaan inspreken.
De hoteltoren van zo'n 55 meter hoog is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de zogenoemde Knoop Lent. Behalve een verkeersknooppunt is er een nieuw NS-station gekomen en krijgt het gebied een centrumfunctie in het nieuwbouwproject Waalsprong. Een deel van de inwoners van het voormalige dorp Lent heeft moeite met de veranderingen in hun leefomgeving.
Volgens Mechteld Schuit van de actiegroep zijn er 145 mensen die via een zienswijze hebben laten weten wat ze van het plan vinden. De actiegroep is bang dat de komst van hotel Van der Valk parkeeroverlast met zich meebrengt en dat de hoge toren het uitzicht van de inwoners verpest. 

De reactie van Van der Valk:

'Van der Valk zal voorzien in een aantal parkeerplaatsen boven de wettelijke norm, fatsoenlijke parkeervoorzieningen zijn essentieel voor het succes van een hotel'

Uitzicht:

'Het voorlopig ontwerp van het hotel is in samenspraak met onder andere het Ruimtelijk Kwaliteitsteam tot stand gekomen. Het wordt een alzijdig gebouw met interieur en exterieur op 4-sterrenwaardig niveau. Vanzelfsprekend zullen wij er alles aan doen om een hotel neer te zetten waar wij als familie zeker en de inwoners van de stad Nijmegen hopelijk ook trots op zijn.'

De voordelen van een Van der Valk in Lent:

  • werkgelegenheid voor 100 mensen die in hotel komen te werken
  • uit een onderzoek in 2008 bleek dat Nijmegen te weinig hotelbedden had; dat gat wordt nu gevuld
  • nieuw ontmoetingscentrum voor bedrijven en instellingen 
  • zorgt voor een karakteristiekere toegang van Nijmegen; sommige mensen spreken van meer allure

De nadelen (volgens buurtbewoners):

  • sommige huizen krijgen geen zonlicht meer in huis vanwege de schaduw van het enorme gebouw
  • omwonenden vrezen parkeeroverlast; het congrescentrum biedt plek aan 500 mensen
  • vrees voor verkeersopstoppingen; er is maar één toegangsweg voor het hotel en de wijk
  • vrees dat ambulances en brandweer niet meer snel genoeg in en uit de wijk kunnen komen