Nieuws

Heerde zit met onveilige bruggen in de maag

WAPENVELD - Het vervangen van twee onveilige bruggen in Wapenveld is minder makkelijk dan gehoopt, zegt de gemeente Heerde.De bruggen aan de Revelingseweg en de Ziebroekseweg werden deze zomer afgesloten voor verkeer in verband met betonrot.
Dat veroorzaakt veel overlast voor boeren en andere inwoners, zegt de gemeente. Bovendien kost het veel tijd en geld om elke keer om te rijden.
Volgens een getroffen boer uit de omgeving kost het zeker 600-700 euro per hectare per jaar. 'Ik wil vlakbij mijn land komen maar blijkbaar is dat in Nederland niet zo makkelijk te regelen. Het is gewoon bezopen.'

Snelle oplossing niet makkelijk

Een snelle oplossing is niet zo makkelijk omdat de gemeente zich moet houden aan allerlei veiligheidsvoorschriften en andere regelgeving.
Zo mag Defensie bijvoorbeeld geen tijdelijke brug neerleggen omdat dat oneerlijke concurrentie zou zijn voor brugleveranciers. De aankoop van nieuwe bruggen is gebonden aan een aanbestedingstraject dat weken in beslag neemt. Na zo'n traject is het nog wachten op de benodigde materialen.

TNO voorspelde al problemen

Onderzoeksinstituut TNO voorspelde eerder dit jaar al een sterke stijging van het aantal betonnen bruggen dat moet worden gerepareerd. Doordat strooizout binnendringt in de constructie, is betonrot ontstaan.
Nederland telt 40.000 bruggen en viaducten, waarvan het merendeel van beton is. TNO schat in dat in 2040 tussen de 1000 en 2100 bruggen gerepareerd moeten worden, een verviervoudiging van het aantal dat naar schatting vorig jaar reparatie nodig had.