Nieuws

'Brandbare' blusdeken uit de schappen

NIJMEGEN - Alle vestigingen van bouwmarkt Gamma halen blusdekens uit de schappen, die geen vlam in de pan kunnen doven.
De brandweer Gelderland-Zuid ontdekte dat sommige blusdekens zelf in brand vliegen bij het bestrijden van een olie- of vetbrand.
Een assistent-bedrijfsleider legt uit dat ze na de ontdekking het niet verantwoord vinden om de blusdekens nog te verkopen. In andere bouwmarkten zijn ze nog wel te koop.

Brandweer is geschrokken

De brandweer en de Brandwondenstichting zijn geschrokken door de ontdekking. De Nijmeegse brandweervrouw Anne-Pauline Jacobs ontdekte het bij toeval: 'Als ik als brandweervrouw al niet weet dat er verschil is tussen branddekens, hoe kunnen consumenten dat dan weten?'

Ronduit misleidend

'Op de blusdekens staat in kleine lettertjes dat de blusdeken niet geschikt is om olie- en vetbranden te blussen, maar op de verpakking staat wel een afbeelding van een pan. Dat is ronduit misleidend,' zegt Marieke Stegenga van de Brandwondenstichting. De stichting wil het gesprek aan met verkopers en de NVWA die over de keurmerken gaat.
Blusdekenproducent Elro zegt dat de dekens in kwestie wel degelijk voldoen aan de normering. De demonstratie die de brandweer met de dekens geeft komt niet overeen met de test voor de norm.

Hoe moet het wel?

Let bij het kopen van een blusdeken op het product-nummer. Dekens met het nummer 'BSEN:1869 (of DIN EN:1869)' zijn geschikt voor alle soorten branden. De vlam bij een vlam-in-de-pan kan wel 2 meter hoog worden. Zet de hittebron en de afzuigkap uit en leg de blusdeken (geschikt voor olie- en vetbranden) over de pan. Let daarbij wel op dat u de deken van u af vouwt.