Nieuws

Kwart miljoen voor WOII-resten Nijmegen

Kwart miljoen voor WOII-resten Nijmegen
Het Vfonds, het Nationaal fonds voor Vrede, Veiligheid en Veteranenzorg, stelt 250.000 euro beschikbaar voor het behoud van historisch belangrijk materiaal dat bij de werkzaamheden voor de nevengeul bij Nijmegen wordt gevonden in het kader van het project Ruimte voor de Waal..
NIJMEGEN - Het Vfonds, het Nationaal fonds voor Vrede, Veiligheid en Veteranenzorg, stelt 250.000 euro beschikbaar voor het behoud van historisch belangrijk materiaal dat bij de werkzaamheden voor de nevengeul bij Nijmegen wordt gevonden in het kader van het project Ruimte voor de Waal..
"/> Bouwvakkers op de betonnen resten van de versperring.
Foto uit de dagen vóór de Tweede Wereldoorlog. Een Nederlandse militair bij de aspergeversperring aan de zuidkant van de brug. Stalen balken die in gaten in het beton zijn gestoken moeten voorkomen dat verkeer en tanks de Waalbrug kunnen bereiken.
Aanleiding is de recente vondst van een betonnen tankversperring, een zogeheten aspergeversperring, uit de Tweede Wereldoorlog. Nijmegen heeft geen geld voor het behoud van de betonnen versperring. Het Vfonds wil de restanten voor de slopershamer redden. Een eerder gevonden aspergeversperring is gesloopt. Resten van een betonnen Duitse versperring worden bewaard en op termijn op een geschikte plek teruggeplaatst.
Resten van de betonnen Duitse wegversperring.
Winter 1944 na de bevrijding van Nijmegen. Britse militairen bewaken de Waalbrug met luchtafweergeschut. Op de achtergrond is de Duitse wegversperring te zien, compleet met gaten van granaatinslagen.
Het fonds wil belangrijk materiaal veilig stellen voor het toekomstige WOII-museum in Nijmegen. Het besluit om een kwart miljoen euro beschikbaar te stellen is volgens directeur Ton Heerts van het fonds 'een crisisbesluit'. Er is haast geboden, omdat de werkzaamheden aan de nevengeul en de verlengde Waalbrug verder moeten. Daarvoor is onder meer het talud van de bestaande Prins Mauritssingel aan de noordzijde afgegraven. Bij die werkzaamheden kwamen de versperringen te voorschijn. Een monumentale vooroorlogse kazemat herinnert nog aan de maatregelen die in de jaren 30 genomen zijn om de brug tegen aanvallers te veredigen.
Heerts verwacht dat in het gebied nog meer materiaal wordt gevonden dat zo belangrijk is dat het een plek verdient in het nieuwe WOII-museum, 'enkele honderden meters verderop'. Een speciale projectgroep zal per object bekijken of het van waarde is voor het nieuwe museum.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek liet eerder weten de betonnen versperring dolgraag te willen hebben, maar het geld voor het weghalen en transporteren van het gevaarte was er niet.