Nieuws

NVVE verwacht veroordeling voor hulp bij zelfdoding

NVVE verwacht veroordeling voor hulp bij zelfdoding
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde verwacht dat Albert Heringa uit Bennekom wordt veroordeeld omdat hij zijn 99-jarige moeder hielp een einde aan haar leven te maken.
ZUTPHEN - De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde verwacht dat Albert Heringa uit Bennekom wordt veroordeeld omdat hij zijn 99-jarige moeder hielp een einde aan haar leven te maken.
Maar de vereniging hoopt dat Heringa geen celstraf krijgt. Dat zei NVVE-directeur Petra de Jong voorafgaand aan het proces in Zutphen, waarop dinsdag veel pers en publiek afkwam. 

Heringa: moeder was klaar met leven

Volgens Heringa was zijn moeder klaar met het leven en wilde ze graag sterven. De huisarts wilde volgens hem niet meewerken. Heringa zegt dat hij medicijnen voor haar verzamelde en dat hij toekeek terwijl zijn moeder die innam. De vrouw overleed korte tijd later. In een uitzending van Netwerk in 2010 zei hij dat hij zijn moeder in 2008 had geholpen.
Voor de rechtbank zei Heringa dinsdagmorgen dat zijn moeder eerst antibraakmiddelen en kalmeringsmiddelen tot zich nam. Daarna slikte ze 80 tot 90 malariatabletten. Heringa had die pillen nog liggen uit zijn tijd in Afrika.
(item TV Gelderland Nieuws, december vorig jaar)

NVVE: hulp is geen misdaad

Voorafgaand aan de zaak hield de NVVE een ontbijt in de buurt van de rechtbank in Zutphen. De vereniging wil dat lid 2 van artikel 294 uit het wetboek van strafrecht wordt geschrapt, zodat hulp bij zelfdoding niet langer strafbaar is. Er hangt Heringa een celstraf van maximaal 3 jaar boven het hoofd. 'Hulp is geen misdaad', zegt NVVE-directeur Petra de Jong. Ze hoopt op een veroordeling zonder straf.

Twee dagen voor zaak uitgetrokken

Voor de zaak zijn twee dagen uitgetrokken. Dinsdag werden behalve Heringa ook deskundigen gehoord. De zaak gaat 24 september verder. Het OM komt dan met de eis.

Verslaggever Petra Kuzee volgt de rechtszaak: