Nieuws

Nationaal hitteplan van kracht

DEN HAAG - Het RIVM heeft het nationaal hitteplan in werking gesteld.
Dat betekent dat er maatregelen nodig zijn om de zwakkeren in de samenleving tegen gezondheidsproblemen te beschermen. Ouderen lopen het grootste risico op klachten als uitdroging, kramp, misselijkheid en flauwte. Ook daklozen, mensen met overgewicht en jonge kinderen behoren tot de risicogroepen.

Hoge zonkracht

Niet alleen de warmte, maar ook de hoge zonkracht kan problemen opleveren. Het RIVM adviseert extra alert te zijn op het gebruik van zonnebrandmiddel, omdat de zonkracht de komende dagen extra hoog is (6 tot 7). Huid die nog weinig zon heeft gezien, kan dan na een kwartier verbranden, zo meldt het RIVM op de website.

Maatregelen

Genoeg drinken, dunne kleren dragen en in de schaduw blijven; het lijkt allemaal logisch, maar het zijn de basisadviezen die het RIVM geeft. Meer informatie en tips zijn hieronder te vinden en op de website van het RIVM. Wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u terecht bij de plaatselijke GGD. 
Het hitteplan is in 2007 opgesteld in samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis, ActiZ en GGD-Nederland. Het is een zogenoemde 'preventieve maatregel', die tips bevat voor professionals die werken met kwetsbare groepen.
Tips bij hitte:
  • Drink voldoende: Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
    Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Houd uzelf koel: Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). 
    Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
  • Houd uw woning koel: Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
    Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
  • Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
    Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

    (bron RIVM)