Nieuws

A12 bij Arnhem weer open na ongeluk

ARNHEM - De A12 bij Velperbroek is weer vrij.
Woensdagmiddag kreeg een vrachtwagen er een klapband. Hij belandde op zijn kant over de middenberm. De chauffeur raakte gewond en kon met hulp van omstanders uit zijn cabine komen. Als gevolg van het ongeluk was de snelweg tot middernacht afgesloten.
Het ongeluk gebeurde tussen de knooppunten Grijsoord en het Velperbroekcircuit bij Arnhem. De A12 lag bezaaid met kazen en boter die uit de vrachtwagen waren geslingerd. Het duurde enkele uren voordat de vrachtwagen weggetakeld kon worden. Daarna moest de vangrail gerepareerd worden. Het ongeluk veroorzaakte lange files bij Arnhem.

De VerkeersinformatieDienst (VID) meldt dat de snelweg vanavond opnieuw wordt geasfalteerd. Welke gevolgen dat heeft voor het verkeer is niet duidelijk.
Eerder kon u hier een liveblog volgen. Bent u geinteresseerd in meer foto's, audio en tekst dan kunt hieronder terecht.

Liveblog:

20:55 De liveblog is gesloten. Hierboven vindt u beelden en een kort overzicht van het verloop van het ongeluk.
20:40 Verslaggever Niels Kater pakt zijn spullen in en komt terug naar de redactie. Daarmee is de livestream gesloten. Het verkeer ondervindt nog steeds last van het ongeluk maar grote files staan er niet meer.
20:15 De werkzaamheden duren nog even voort ook nu de vrachtwagen bijna weg is. Omdat er veel olie op het wegdek terecht is gekomen moet een stuk asfalt vervangen worden. Ook de vangrails moet worden hersteld. 
20:01 Er staat niet veel file meer op de A12 nu de spits voorbij is. Volgens de VID is omrijden dan ook niet meer aan te raden. Automobilisten die vanuit Duitsland komen moeten nog even van de A12 af maar kunnen direct na Velperbroek de snelweg weer op. Richting Duitsland is de ravage te passeren via de vluchtstrook.
19:56 De vrachtwagen is op zijn wielen gezet en wordt nu voorzichtig weggetakeld.
18:42 Sluiproutes bieden weinig respijt. Dat merkte twitteraar H_E_T_T_Y ook.
Ongeval op de A12... omrijden... dat hebben meer mensen bedacht... pic.twitter.com/vazQnnJstZ
— H_e_t_t_y (@P1ppiLotta)
18:37 Slecht nieuws als u naar het westen rijdt. Inmiddels staat er meer dan 10 kilometer file in de richting van Arnhem.
18:11 De livestream is weer online. De opruimwerkzaamheden gaan nog uren duren.
17:58 De livestream is afgesloten. Verslaggever Niels Kater is live te zien in de TV Nieuws uitzending van 18:00 uur.
17:54 De wegen rondom de snelweg slibben dicht. Veel mensen proberen een sluiproute uit om de A12 te vermijden. Ook op de snelwegen is het druk.
17:50 Rijkswaterstaat meldt dat de overlast nog de hele avond duurt. De weg gaat waarschijnlijk pas rond middernacht weer open. 
17:48 Ooggetuige Jeroen Kappert vertelt in dit fragment over het ongeluk en hoe hij de chauffeur uit de cabine hielp:
17:33 Advies van de Verkeers Informatie Dienst: als u richting Oberhausen gaat, rijdt dan om via Nijmegen/Keulen. Dat is via de A50, A73, A77 en de A57.
17:09 En nog een foto van Jeroen Kappert. De geklapte band is duidelijk te zien:
17:04 Een weg die bezaaid ligt met kaas. Het zal niet vaak voorgekomen zijn. Maar uit de foto's blijkt dat de A12 toch echt even vol ligt met kaas nadat de omgevallen vrachtwagen zijn lading verloor.
17:03 Ooggetuige Jeroen Kappert doet om 17:10 zijn verhaal op Radio Gelderland. Hieronder zijn verhaal in het kort.
16:57 Jeroen Kappert reed vlak achter de vrachtwagen toen het ongeluk gebeurde. Hij zag hoe de vrachtwagen een klapband kreege en dwars door de vangrail knalde. Kappert aarzelde niet en hielp samen met andere omstanders de chauffeur uit de cabine. Daarna maakte hij deze foto van de ravage: 
 16:53 Rijkswaterstaat meldt dat al het verkeer over de op-en afritten van het Velperbroekcircuit wordt gestuurd. Door het ongeluk is de A12 volledig afgesloten in beide richtingen. De vertraging gaat nog wel een paar uur duren.
16:50 Automobilisten melden een enorme ravage. De hulpdiensten zijn met veel mensen bij het ongeluk
16:46 Cameraman Wim Hageman is ter plaatse en maakte deze foto van de ravage:
16:40 Bij een groot ongeluk op de A12 bij Velperbroek is de chauffeur van een vrachtwagen gewond geraakt. De vrachtwagen ligt op zijn kant, over de middenrail. De chauffeur kon zelf uit zijn cabine komen.
Het ongeluk gebeurde tussen de knooppunten Grijsoord en het Velperbroekcircuit bij Arnhem. De A12 is in beide richtingen afgesloten. Verkeer dat in de file staat kan wel via de vluchtstrook weg.
Hoe lang de vertraging duurt is onduidelijk. Ook de aanhanger van de vrachtwagen is omgevallen. De lading van de vrachtwagen ligt op straat.