Nieuws

Stortvloed aan wolvenmeldingen

Stortvloed aan wolvenmeldingen
De website Wolven in Nederland wordt bedolven onder meldingen van mensen die zeggen dat ze een wolf gezien hebben.
WAGENINGEN - De website Wolven in Nederland wordt bedolven onder meldingen van mensen die zeggen dat ze een wolf gezien hebben.
Dat is het gevolg van de vondst, vorige week, van een dode wolvin in de Noordoostpolder.
Wolven in Nederland doet namens verschillende organisaties onderzoek naar de komst van de wolf.
De meldingen hebben nog geen nieuw bewijs opgeleverd dat er levende wolven in Nederland zijn. Sommige reacties zijn niet serieus te nemen. Zo zijn er mensen die zeggen dat ze drie wolven met een schaap zagen.
Foto boven artikel: J. van der Linde

Gelderland is goed toeven voor de wolf

Sommige meldingen zijn dan misschien gebaseerd op een wat te wilde fantasie, maar een wolf in Gelderland kan best. Sterker nog, uit dit rapport door onderzoeker Glenn Lelieveld blijkt dat er ruimte zat is voor het roofdier. Het kaartje uit het rapport laat zien waar de wolf zou kunnen leven. De delen die gerasterd zijn kunnen dienen als wolventerritorium. De Veluwe is dus een prima stek voor de wolf.
In totaal is er in Nederland 3524 vierkante kilometer land dat geschikt is voor de wolf. Zo zou het dier ook op de Waddeneilanden kunnen overleven. Nu lijkt het toch wat onwaarschijnlijk dat een wolf de Waddenzee zou overzwemmen, maar nog afgezien daarvan is een Waddeneiland te klein als leefgebied. Wolvenroedels hebben een territorium van zo'n 225 vierkante kilometer nodig en juist daarom is een gebied als de Veluwe geschikt.

Waar komt die wolf dan vandaan?

De Gelderse wolf kan van twee kanten komen. In Oost-Duitsland en in Zuid-Frankrijk leven grote roedels. Jong volwassen wolven gaan puberen als ze rond de twee jaar oud zijn en slaan dan soms aan het zwerven. Waarschijnlijk zijn de eerste wolven die Gelderland aandoen dit soort puberende wolven.
De kans is groot dat deze dieren uit Duitsland komen. Wolvenroedels leven daar in het oosten van het land. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds vaker wolven gezien in het westen, vlakbij de Nederlandse grens. Toch kan het zijn dat de Franse wolven hun Duitse soortgenoten voor zijn. Uit dit kaartje blijkt namelijk dat de Franse wolven een makkelijker route voor zich hebben. Voor wolven is het erg lastig om de rood gekleurde gebieden door te komen. De Franse wolven hoeven maar door een klein stukje rood als ze bij Arnhem of Nijmegen de grens over sluipen.