Nieuws

'Handhaaf steun Omroep Gelderland'

'Handhaaf steun Omroep Gelderland'
Het besluit van Gedeputeerde Staten om de financiële steun voor Omroep Gelderland in de begroting voor 2014 in te trekken is ongepast en  voorbarig.
ARNHEM - Het besluit van Gedeputeerde Staten om de financiële steun voor Omroep Gelderland in de begroting voor 2014 in te trekken is ongepast en  voorbarig.
Dat stelt de fractie van de ChristenUnie (CU) die de steun, ruim 1,1 miljoen euro, wil handhaven.
Volgens de CU wordt op rijksniveau weliswaar gesproken over minder en andere financiering  van de regionale omroepen maar moet  de wetgeving en besluitvorming nog plaatsvinden.
De partij dient woensdag bij de begrotingsbehandeling een motie in, gezien het belang van de omroep als regionale nieuws- en rampenzender.

'Gelderlanders vinden regionale media belangrijk'

'Uit een nog niet zo lang geleden gehouden onderzoek onder leden van het opiniepanel van Een Vandaag bleek dat zeven van de tien Gelderlanders regionale media belangrijk vindt. Omroep Gelderland vervult dus een belangrijke functie voor veel Gelderlanders', aldus de ChristenUnie.
De partij pleit daarom voor behoud van de bijdrage vanuit Gelderland. 'Bij realisatie van de plannen van het kabinet en Gedeputeerde Staten zal dit betekenen dat Omroep Gelderland geen subsidie meer krijgt vanuit Arnhem, maar dat de bijdrage geregeld gaat worden door het Rijk en dat de Omroep een kleine 3 miljoen Euro minder kan besteden, ongeveer een zesde deel.'

Discussie over nieuwe financiering

Als de kogel in Den Haag door de kerk is en de financiering van de regionale omroepen weer bij het Rijk komt te liggen, wil de CU een discussie over een provinciale bijdrage, aldus fractievoorzitter Plug in een zaterdag uitgegeven verklaring. Daarbij moeten Gedeputeerde Staten met goede argumenten komen 'waarom de subsidie gestopt moet worden en hoe dit zich verhoudt met de functie van calamiteitenzender en de functie van promotor van Gelderland in zijn geheel. Gedeputeerde Staten zien de waarde van Omroep Gelderland als aanbieder van hoogwaardig en onafhankelijk regionaal nieuws en regionale informatie, maar ook haar belang als calamiteitenzender'.