Nieuws

Pluimveehouders: bloedbad in kippenstal

BARNEVELD - Enkele pluimveehouders uit de gemeente Barneveld vrezen voor bloedbaden in de kippenstal als er een verbod komt op het afbranden van snavels.
Afgelopen weekend liet staatssecretaris Dijksma weten dat ze al in 2018 zo'n verbod wil invoeren. Dat is drie jaar eerder dan gepland. De Wageningen Universiteit onderzoekt, ook namens de pluimveesector, welke alternatieve maatregelen kunnen worden ingezet. Er wordt geëxperimenteerd met het fokken van socialere kippen.

Laseren van snavels

Pluimveehouders kappen doorgaans niet meer de snavels af, maar laseren bij kuikens de snavel om te voorkomen dat ze elkaar doodpikken. Het puntje van de snavel wordt dan afgebrand om te voorkomen dat ze andere kippen ernstig verwonden. Enkele pluimveehouders vinden het lastig dat er een verbod komt, terwijl er nog geen oplossing is voor de 'pikkerij'.

Biologische kippen

Biologische kippenboeren laseren niet. Zij hebben meer ruimte en uitloop. Volgens kippenboer Chris Borren uit Voorthuizen is het een goede zaak dat er een verbod komt. In zijn ogen is er een oplossing voor de pikkende kippen. Borren denkt bijvoorbeeld aan ruimere stallen, minder kippen per vierkante meter, meer licht op stal en ander kippenvoer ter afleiding.

Export

Firma Verbeek uit Lunteren levert kuikens met gelaserde snavels, ook aan het buitenland. Nederland zal met zo'n verbod voorop lopen, zegt de firma. Johan Verhoek van Verbeek zegt dat er beter eerst energie gestoken kan worden in een Europees verbod.