vandaag op tv

morgen op tv

ook bij omroep gldNieuws dossiers


Omroep GelderlandVan Dijk: één hert afgeschoten op Veluwe

ARNHEM - De afgelopen weken is er op de Noordwest-Veluwe één hert afgeschoten. Het gaat om een eenjarig hert dat nog niet drachtig is of drachtig is geweest. Dat zei gedeputeerde Van Dijk woensdagmiddag in een spoeddebat in Provinciale Staten over het afschieten van herten buiten het jachtseizoen om.

Voor het eerst worden er op de Noordwest-Veluwe buiten het jachtseizoen herten afgeschoten, omdat er sprake is van sterk toenemende landbouwschade. Hier is ophef over, omdat herten nu drachtig zijn of kalfjes hebben.

'Geen drachtige herten afgeschoten'

Tot 1 augustus, als het reguliere jachtseizoen opent, mogen er 55 herten afgeschoten worden, maar de gedeputeerde denkt niet dat dit wordt gehaald. Volgens Van Dijk zorgen de jagers ervoor dat er geen drachtige herten of herten met kalfjes worden geschoten.

Sommige partijen suggereerden dat de hertenoverlast wordt veroorzaakt door de openstelling van het ecoduct Hulshorst, maar dat wijst de gedeputeerde van de hand.

Volgens hem steken herten van de Veluwe het ecoduct wel over, maar komen ze ook weer terug, omdat er aan de westelijke kant van het ecoduct onvoldoende beschutting is voor de dieren.A A A
woensdag 29 mei 2013 | 16:49 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 29 mei 2013 | 16:55
|

REACTIES

Geplaatst door: Sjaak Kuijpers - 31-05-2013 00:21
Knutheeft helemaal gelijk. Ook ik ben al jaren uit deze natuurcriminele wereld gestapt. Als bestuurder van de knjv heb ik diep in de keuken gekeken. Om te braken van die groene dwaze helden. Die van Dijk weet niet waar hij het over heeft. Cda-er met de C van CORRUPT. Laat de natuur zijn/haar gang gaan. Laat dieren met rust en stem op een duurzame partij met oog voor de natuur en laat die doodschieters links liggen.
Geplaatst door: Jan - 30-05-2013 21:06
Dit hert kan bijna zeker niet drachtig zijn, de meeste vrouwelijke dieren zijn dat pas na 1 1/2 jaar, mede afhankelijk van leefomstandigheden.
1 tot 2 jaar duurt het n.l. voor dat hinden geslachtsrijp zijn.
De hr.van Dijk moet maar eens door deskundigen worden bijgepraat.
Geplaatst door: ejtreb - 30-05-2013 20:52
je bent hartstikke gek als je de volgende keer nog op Van Dijk stemt !
Geplaatst door: Naturelover - 29-05-2013 22:03
Fantastisch @ Knut Jouw beslissing om uit het schimmige jagerswereldje te stappen. Wat voor hersenkronkel moet je hebben om op deze mooie vredelievende dieren te jagen of zomaar voor de lol dood te schieten, voor het noem het maar schietgrage volkje.
Geplaatst door: Knut - 29-05-2013 19:34
Als ex-jager heb ik genoeg gezien. Een hoop misstanden binnen de faunabeheerders. Zoals Marvin zei..jager zijn in Nederland is een status. Je moet een hoop geld hebben om deel te mogen nemen aan dit 'spel' Een heleboel zakenrelaties worden uitgenodigd om een hert te komen schieten alsof een dure sigaar niet meer voldoet. Misselijkmakend wereldje waar ik bewust uit ben gestapt. Laat de herten lopen en laat de bestuurders de snelheid aanpassen en de boeren maar hekken plaatsen. Viaduct sluiten en de kosten verhalen op de ambtenaren die deze dwaze plannen in opdracht van de faunabeheerseenheden hebben doorgedouwt.
Geplaatst door: Marvin Fukalot - 29-05-2013 19:25
Ik lees net het berichtje op een andere nieuwspagina. Er zouden op de Veluwe max 200 herten mogen lopen. Wat is dit voor een raar getal. Alleen al bij Natuurmonumenten Leuvenum lopen er al een 100-tal. Wanneer komen wij nu toch eens tot de conclusie dat jagers niet nodig zijn. Gewoon goede jachtopzichters in dienst nemen met verstand van zaken en die het beheer laten doen. Jagers die zich voor veel geld laten inkopen binnen een jachtcombinatie hebben maar 1 doel en dat is schieten, punt. Mij maken ze niet meer wijs dat ze duizenden euro's per jaar betalen om van de natuur te genieten, want dat kan namelijk ook voor noppes.
Geplaatst door: Ron - 29-05-2013 19:15
Mensen geef maar veel geld aan de natuur belangenbehartigers.
Is het al een zeldzaamheid dat je een zwijn of hert tegenkom met een boswandeling, gaan deze clubjes ze afschieten. Dit met het argument landbouwschade. Maar deze zogenaamde landbouw is overwegend met stront (mest overschot) volgegooide maisvelden.
Geplaatst door: Wil - 29-05-2013 17:30
Van Dijk zit te liegen. Hij zou het bijna zelf geloven wat hij zegt. En er ook nog trots op zijn dat er een éénjarig hert is neergeschoten. Zijn bordje met hertenvlees is weer gewaarborgd. Bij tellingen waren 22 herten over het ecoduct gegaan en er waren er 13 teruggekeerd. Waar haalt die man toch in vredesnaam die onzin vandaan. Heeft hij wel eens een hert in het bos zien lopen nee nog nooit. Hij weet ook niet het verschil tussen een damhert en een edelhert.
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.

Meest bekeken nieuws

Laatste Nieuws

Regio Veluwe

Regio Achterhoek

Regio Rivierengebied

Regio Arnhem / Nijmegen

Sportnieuws

Nieuwsbrief

Meld u aan en u ontvangt iedere dag rond 15.00u het nieuws van de dag in uw mailbox