Nieuws

'Kan Betuwelijn giftreinen wel aan'

'Kan Betuwelijn giftreinen wel aan'
Het vervoer van gevaarlijke stoffen op de Betuwelijn moet strakker geregeld worden.
ARNHEM - Het vervoer van gevaarlijke stoffen op de Betuwelijn moet strakker geregeld worden.
Ook moet bekeken worden of toekomstige extra transporten van giftige stoffen niet beter via de binnenvaart kunnen lopen. Dat stelt de Stichting aanpak Overlast Betuweroute in een open brief aan onder meer het kabinet.
Aanleiding is de ramp in het Belgische Wetteren met een trein met gevaarlijke stoffen. olgens de stichting moeten gemeenten langs de lijn op de hoogte zijn van transporten en calamiteitenplannen jaarlijks oefenen met de inwoners.

Zijn gemeenten wel op de hoogte?

De ramp in Wetteren werpt volgens de stichting de vraag op de gemeenten langs de lijn wel weten welke stoffen worden vervoerd en of daarvoor de juiste vergunningen aanwezig zijn. Direct na het ongeluk in Wetteren wisten de autoriteiten ook niet wat ze moesten doen, zegt de stichting. Daarom zou het verstandiger zijn als gevaarlijke stoffen in blokken, op vastgestelde tijden en met aangepaste snelheid worden vervoerd. Op die manier weten de gemeenten wanneer de risico's groot zijn en wanneer niet. 

Vervoer met verouderd materieel

Volgens de stichting vinden veel transporten plaats met verouderd materieel, waardoor de kans op ongelukken groter is. De stichting wil weten of er 'APK-staten' kunnen worden overlegd over het materieel dat over de Betuwelijn rijdt. 
Eerder pleitte de stichting naar aanleiding van het ongeluk in Wetteren al voor het uitdelen van gasmaskers onder aanwonenden van de Betuwelijn.