Nieuws

800 ontslagen bij zorginstelling Sensire

800 ontslagen bij zorginstelling Sensire
Zorginstelling Sensire gaat 800 werknemers ontslaan.
VARSSEVELD - Zorginstelling Sensire gaat 800 werknemers ontslaan.
Het gaat om mensen die in 7 gemeenten in de Achterhoek in de thuishulp werken. Dat blijkt uit een e-mail die in het bezit is van Omroep Gelderland.
Het is al lang onrustig in de thuiszorg. Gemeenten willen de huishoudelijke hulp regelen via een goedkopere constructie met een alfabureau. Hulpen worden dan verplicht om zelfstandige te worden waardoor ze geen pensioen of arbeidsongeschiktheidsverzekering meer hebben. Een alfahulp is niet in dienst van een zorginstelling, maar van de cliënt zelf. Het zou honderdduizenden euro's schelen.
De gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland zegden het contract met zorgverlener Sensire al per januari 2013 op. Een alfaconstructie kent eigenlijk alleen voordelen voor gemeenten, stelde vakbond FNV eerder al.
Sensire wil nu nog niet reageren, maar geeft vanmiddag om 17.00 uur een persconferentie over het massaontslag. Een woordvoerder van FNV noemt het nieuws een grote klap. 'De cliënten en medewerkers worden de dupe. Schade. Zij krijgen nu de rekening gepresenteerd.'