Nieuws

Afschieten edelherten vervroegd

ARNHEM - De jacht op edelherten op de Noordwest-Veluwe is geopend.
De provincie Gelderland heeft het jachtseizoen met 3 maanden vervroegd, vanwege het grote aantal edelherten in het gebied.
Normaal gesproken mogen de dieren van 1 augustus tot medio februari worden bejaagd. Uit recente tellingen is gebleken dat op de Noordwest-Veluwe inmiddels 550 edelherten rondlopen. De grens ligt op 200.
Gedeputeerde Van Dijk zegt tegen Omroep Gelderland dat onmiddellijk ingrijpen nodig is om schade aan de landbouw bij Uddel en Elspeet te voorkomen. De vereniging Edelhert is 'zeer teleurgesteld' over het besluit maar erkent dat er te veel edelherten zijn. 

'Wild wordt nu hele jaar opgejaagd'

Volgens Jan Paulides van de vereniging maakt de provincie misbruik van een maas in de zogenoemde 10% regel. 'Die is bedoeld om zwakke en kreupele herten die bijvoorbeeld zijn aangereden buiten het jachtseizoen af te schieten, maar niet om de reguliere jacht uit te breiden met 3 maanden. Nu wordt het wild bijna het hele jaar opgejaagd, dat is niet goed voor de wildzichtbaarheid. Het is bovendien helemaal niet verstandig, omdat veel herten nu nog drachtig zijn.' Volgens de gedeputeerde is de verlenging van het jachtseizoen volgens de regels.
Het is nog nooit eerder voorgekomen dat het jachtseizoen zo vroeg in het jaar is uitgebreid.