Nieuws

Arnhem: 7 leerlingen gewond na val van dak

ARNHEM - Bij een oefening op het militair terrein aan de Koningsweg in Arnhem zijn woensdag zeven leerlingen van ROC Rijn IJssel gewond geraakt.
Ze vielen iets voor de middag zo'n 3 à 4 meter naar beneden nadat de reling afbrak.
Drie leerlingen zijn ernstig gewond naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De anderen werden naar het Rijnstateziekenhuis in Arnhem gebracht. De slachtoffers zouden hoofd- en nekletsel hebben. Het gaat om 2 meisjes en 4 jongens van 17 tot 22 jaar. Later meldde zich nog een zevende gewonde. Hij had last van zijn pols. Er werden meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen.

Leerlingen van ROC opleiding tot beveiliger

De leerlingen doen een opleiding tot beveiliger. Ze werden ingezet bij een oefening van het Intern Bijstandsteam (IBT) van de penitentiaire inrichtingen in Arnhem. Het IBT is een soort arrestatieteam van gevangenissen, dat komt opdraven bij opstanden, zoekacties in cellen of vervoer van gevaarlijke gedetineerden. De leerlingen speelden de gevangenen bij de oefening.
Het onderzoek wordt gedaan door de marechaussee, omdat het ongeluk op een defensieterrein was.
Er waren 34 leerlingen aanwezig, maar die stonden niet allemaal op die bewuste plek. Het zijn leerlingen van de opleiding Orde en Veiligheid. Dat is een vooropleiding van Defensie.

Locatie van het ongeval

Liveblog:

16.45: we sluiten het liveblog.
15.55: er wordt nu bekend dat een zevende gewonde zich heeft gemeld. Hij heeft last van zijn pols. Onduidelijk is of hij ook van het dak is gevallen.
15.50: woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie: 'het was een driedaagse oefening, alleen vandaag deden leerlingen mee. Zij speelden gedetineerden in allerlei situaties. Leden van het IBT zijn geschrokken en aangeslagen. Er is voor hen opvang geregeld in de vorm van interne personele begeleiding. Maar het medeleven gaat natuurlijk uit naar de gewonden.
15.25: volgens een ooggetuige waarschuwde het interne bijstandsteam (IBT) van de gevangenis van tevoren om niet te veel tegen de reling te leunen.
15.08: verslaggeefster Ellen Kamphorst heeft twee leerlingen gesproken die aan de oefening meededen. Zij vertellen dat er lintjes om de reling heen waren gespannen dat ze gewaarschuwd waren om niet over de reling heen te vallen. Op een gegeven moment voelden ze de reling wiebelen, maar toen was het al te laat. Zes medeleerlingen vielen toen door de reling.
14.43: een leerling die de oefening meemaakte, bevestigt dat zij in een hoek van het dak werden gedreven en dat toen de reling brak. Hij heeft echter niet de indruk dat de oefening uit de hand liep. De leerling vertelde dat een vriend hem kunstmatig in coma wordt gehouden. Hij zou een gebroken ruggenwervel en iets aan zijn hoofd hebben.
14.30: de marechaussee doet het onderzoek, omdat het ongeluk op een defensieterrein was.
14.25: het ging om een jaarlijkse oefening van het interne bijstandsteam van de gevangenis in Arnhem. Daar deden vaker leerlingen aan mee.
14.05: volgens de marechaussee hebben de slachtoffers hoofd- en nekletsel opgelopen.
14.00: volgens twee bronnen zou het dak zijn afgezet geweest met roodwitte linten.
13.50: volgens een broer en een vader van een van de leerlingen zou de oefening uit de hand gelopen zijn. De leerlingen zouden in een hoekje zijn geduwd. Toen zou de reling zijn gebroken en vielen zij naar beneden.
13.45: de andere leerlingen, die niet gewond zijn geraakt, zijn met een bus weggegaan.
13.40: burgemeester Krikke van Arnhem gaat naar het ROC op de Middachtensingel om met ouders en leerlingen te praten.
13.20: volgens een woordvoerder van ROC Rijn IJssel zijn de zes mogelijk van het dak afgevallen toen een reling afbrak. Ze vielen van drie meter hoogte en raakten gewond.
13.10: volgens verslaggever Wim Hageman rijden ambulances af en aan.
13.05: de slachtoffers blijken niet van een balustrade, maar zouden van een steiger zijn gevallen.
13.04: ambulance roept het bedrijfsopvangteam op. Ambulancepersoneel dat nazorg wil, kan bij dit team terecht.
12.15: eerste melding: 6 leerlingen zijn van balustrade gevallen.
11.45: ongeluk met leerlingen van ROC op militair terrein aan de Koningsweg in Arnhem.

Nieuwsdossier