Nieuws

Speedgebruik Nijkerk scoort hoog

NIJKERK - Het gebruik van amfetamine, beter bekend als speed, is fors in Nijkerk en omgeving.
Dat blijkt uit de anaylse van rioolwater in opdracht van de Stichting Moedige Moeders. Die zegt geschokt te zijn over de uitkomst.
Onderzoeksinstituut KWR bekeek de concentraties harddrugs die in vijf zuiveringsinstallaties in Nederland zijn gevonden. Wat betreft speed scoort Nijkerk hoger dan andere onderzochte steden als Utrecht en Amsterdam. Absulute koploper wat betreft het gebruik van speed is Eindhoven.
Het gebruik van cocaïne, MDMA (XTC) en amfetamine (speed) vergeleken op baiss van de alayseresultaten van vijf installaties. Daarbij moet volgens de onderzoekers nadrukkelijk worden aangetekend dat cijfers van verschillende jaren worden gepresenteerd. Die van Nijkerk komen uit 2013, die van de andere vergeleken installaties zijn ouder en kunnen dus hoger of lager zijn.
Wat betreft cocaïne scoort in het onderzoek alleen Amsterdam hoger. Het gebruik van XTC ligt op het niveau van Amsterdamse cijfers uit 2011. 
Volgens de onderzoekers is in het onderzoek alleen gekeken naar de resultaten van vijf installaties en zijn de Nijkerkse resultaten vergelijkbaar met die van een gemiddelde grote stad. Belangrijk voorbehoud is ook dat voor de met Nijkerk vergeleken installaties geen cijfers uit 2013 voorhanden zijn.

Nijkerk 'neemt probleem serieus'

De gemeente Nijkerk zegt in een reactie op het rioolwateronderzoek benieuwd te zijn of op basis daarvan uitspraken gedaan kunnen worden over de leeftijd, het aantal personen dat gebruikt en de hoeveelheid die gebruikt is. De gemeente zegt te werken aan een nieuwe gerichte aanpak van de drugsproblematiek.
Basis daarvoor zijn cijfers van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden uit 2011 waaruit blijkt dat 11% van de jongeren ooit softdrugs en 3% ooit harddrugs heeft gebruikt. 
Om de precieze omvang in kaart te brengen voert de veiligheidsregio in opdracht van de gemeente een onderzoek uit onder jongeren in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen. De resultaten worden begin mei verwacht.
In het nieuw te ontwikkelen beleid worden ook de resultaten van het rioolwateronderzoek meegenomen, voor zover dat meer informatie geeft over de gebruikers.