Nieuws

Moskee: 'jongerenwerker misleidde jeugd'

Moskee: 'jongerenwerker misleidde jeugd'
De jongerenbegeleider Mehmet Sahin heeft Turkse jongeren misleid om antisemitische uitspraken te doen tijdens de NTR-uitzending.
ARNHEM - De jongerenbegeleider Mehmet Sahin heeft Turkse jongeren misleid om antisemitische uitspraken te doen tijdens de NTR-uitzending.
Dat zegt de voorzitter van de Turkse moskee Turkyen in de Arnhemse wijk Presikhaaf in een interview aan de Turkse nieuwssite Son Haber.
Voorzitter Eroğlu zegt dat Sahin wist dat de jongens nog geen 18 jaar zijn en dat de uitspraken vergaande consequenties konden hebben. Volgens Eroğlu zijn de jongens slachtoffer geworden van provocatie.
Mehmet Sahin ontkent tegen Omroep Gelderland dat hij antisemitische uitspraken heeft gedaan. Hij is zeer aangeslagen door het hele gebeuren. Ook één van de voorlezers die aanwezig was bij de opnames ontkent dat de jongeren gemanipuleerd zijn.  

Een samenvatting:

In het NTR-programma Onbevoegd Gezag van 17 februari wordt Mehmet Sahin gevolgd. Sahin (32) is een Turkse Koerd die zich inzet voor bewoners van 't Broek, een achterstandswijk in Arnhem. In de uitzending praat hij met een aantal jongeren over de holocaust. Hij geeft aan dat hij veel antisemitisme in de wijk tegenkomt. Hij wil daar met de jongeren over praten om te kijken waar dat vandaan komt en om ze op andere gedachten te brengen. In de uitzending zitten vier jongeren bij Sahin in de woonkamer. Ze zeggen dat ze het eigenlijk wel goed vinden wat Hitler met de Joden heeft gedaan.

Antidiscriminatiebureau geschokt

Het antidiscriminatiebureau Art. 1 neemt contact op met Justitie na de uitzending. Ze zijn geschokt over de uitspraken van de Turkse jongeren. Daarop besluit het Openbaar Ministerie te onderzoeken of ze de jongeren kunnen vervolgen voor discriminatie of antisemitisme.

Bedreigd Sahin duikt onder

Mehmet Sahin wordt bedreigd via e-mail en social media. Ook op straat wordt hij uitgescholden. Er is veel woede in de wijk over dat de kinderen zo in beeld zijn gekomen. Het idee bestaat dat Sahin de jongeren heeft misleid.
Op aanraden van burgemeester Krikke duikt Sahin tijdelijk met zijn gezin onder, om rust voor zichzelf en zijn omgeving te creëren. Hij en zijn gezin zouden erg bang zijn voor de bedreigingen. Na een aantal dagen keert hij terug naar huis.
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch mengt zich in de kwestie. Hij neemt het op voor de Turkse jongerenbegeleider. Marcouch praat met mensen van de Turkse gemeenschap in de wijk en roept op om Sahin te steunen. Ook stelt hij voor dat de jongeren samen met Sahin voormalig concentratiekamp Auschwitz bezoeken.

Raad spreekt over kwestie

De kwestie wordt besproken in de Arnhemse gemeenteraad. Veel raadsleden zeggen de uitspraken af te keuren, maar dat de zaak ook niet groter moet worden gemaakt dan het is.

Lespakketten tegen discriminatie

Burgemeester Krikke stelt voor om met speciale lespakketten tegen discriminatie het anti-semitisme onder jongeren aan te pakken, maar volgens de directeur van de Hugo de Groot basisschool in 't Broek is het van de gekke om alleen lespakketten aan te bieden en ondertussen te bezuinigen op het jongerenwerk in de wijk. Hij krijgt bijval van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles dat wereldwijd antisemitisme aanpakt.
Justitie komt één deze dagen met de uitkomsten van het onderzoek. Dan zal duidelijk worden of de Turkse jongeren kunnen worden vervolgd voor de uitspraken die ze deden in de NTR uitzending.