Nieuws

Medewerkers Pleyade doen aangifte

ARNHEM - Medewerkers van zorginstelling Pleyade hebben woensdag symbolisch aangifte gedaan van diefstal van vakbondsinformatie en schending van vakbondsrechten.
Met deze actie, georganiseerd door Abvakabo FNV, vragen medewerkers aandacht voor de manier waarop de vakbond wordt tegengewerkt door Pleyade.

'Minder werkdruk, meer respect en waardering'

Begin november legden werknemers van verpleeghuis Altenova, onderdeel van Pleyade, het werk tijdelijk neer. Ze pleiten voor minder werkdruk, extra collega's, een gezonde roostering en respect en waardering. Volgens de vakbond kondigde Pleyade na deze actie aan dat medewerkers van de vakbond niet meer welkom zijn, niemand met de vakbond mag praten en er zou vakbondsinformatie van medewerkers in beslag zijn genomen.

'Onbegrijpelijk en onacceptabel'

Medewerkers vinden dit gedrag onbegrijpelijk en onacceptabel. Kamerleden stelden Kamervragen aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en deze week werden ook in de Arnhemse gemeenteraad vragen gesteld aan de wethouder.

Reactie directie Pleyade

"Wij schenden geen rechten van medwerkers die aangesloten zijn bij vakbond. Ook flyeracties houden wij niet tegen. Maar vakbondsmensen mogen niet ongelimiteerd onze zorginstellingen in- en uitlopen, omdat er mensen wonen! Ook krijgt directie meldingen van werknemers die niet aangesloten zijn bij vakbond dat zij zich geïntimideerd voelen. Dat geldt ook voor werknemers die wel aangesloten bij de bond", stelt de directie van Pleyade. Volgens een woordvoerder van de directie heeft een aantal werknemers het lidmaatschap van de vakbond opgezegd.