Nieuws

Na zelfmoord: maak pesten strafbaar

Na zelfmoord: maak pesten strafbaar
BEUNINGEN - De 18-jarige Jeffrey Arenz uit Beuningen, die een site oprichtte voor kinderen die worden gepest, wil dat pesten strafbaar wordt gesteld.
Jeffrey heeft daarvoor eerder al vergeefs in Den Haag gepleit, maar hoopt dat hij nu wel gehoor vindt.
Hij zegt dat na de dood van de 20-jarige Tim Ribberink uit het Twentse Tilligte. Volgens de ouders van Tim pleegde hij zelfmoord omdat hij zijn leven lang werd gepest. In een rouwadvertentie in De Twentsche Courant Tubantia is een tekst overgenomen uit de afscheidsbrief van de jongen: "Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim."

Jeffrey: hele nacht wakker gelegen

De zelfmoord van Tim doet Jeffrey veel. "Ik vraag me vooral af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Dat is een vraag die de hele nacht aan me heeft geknaagd. Ik zeg het heel eerlijk: ik heb bijna de hele nacht wakker gelegen", aldus Jeffrey op Radio Gelderland (audio).
Jeffrey is veel gepest. Nadat hij op de middelbare school had gezegd dat hij in musicals speelde, ging het mis. "Sinds die dag werd ik dagelijks in elkaar getrapt, in elkaar geslagen en aan mijn haren getrokken. En als dat elke dag gebeurt, dan word je zo bang. Je durft dan niets meer. In zulke situaties weet je echt niet wat je met doen."
Jeffrey zegt dat hij zelf ook op het punt gestaan een eind aan zijn leven te maken. "Ik dacht: van mij hoeft het niet meer. Maar ik kon dat niet, want ik weet dat het beter word. Als je dan echt geen uitweg meer ziet, dan is het bij Tim wel heel erg geweest."

Aandacht is goed, aanpakken is beter

Jeffrey vindt het goed dat de media veel aandacht besteden aan de zaak, maar pesten aanpakken helpt volgens hem pas echt. "Ik denk dat het strafbaar stellen van pesten veel kan oplossen. Ik weet zeker dat de mensen die Tim hebben gepest, zich nu thuis wel afvragen wat ze in godsnaam gedaan hebben."
Foto: Flickr/zalouk webdesign