Nieuws

Honderden schadeclaims om Q-koorts

Honderden schadeclaims om Q-koorts
Zeker 400 Q-koortspatiënten  gaan een schadeclaim indienen bij de overheid.
ARNHEM - Zeker 400 Q-koortspatiënten  gaan een schadeclaim indienen bij de overheid.
Dat liet advocaat Luc Rohof weten in het tv-programma Nieuwsuur.
Details over onder meer de hoogte van de claims gaf hij niet. Het kabinet liet eerder weten 10 miljoen euro beschikbaar te stellen zodat patiënten met Q-koorts kunnen worden ondersteund met advies, begeleiding en onderzoek. Maar het is niet de bedoeling dat patiënten met dat geld schadeloos worden gesteld.
PvdA, SP en Partij voor de Dieren zeiden eerder al opheldering te willen over de Q-koorts. De oppositiepartijen pleitten ook voor een schadefonds. Zij zeiden dat na een hard oordeel van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Die meent dat de overheid te weinig oog had en heeft voor de mensen die ziek werden. Hij vindt dan ook dat er te traag is gehandeld en dat daarmee het vertrouwen van burgers is geschonden. Excuses zijn volgens hem op zijn plaats. Brenninkmeijer onderzocht een klacht van de belangenvereniging voor Q-koortspatiënten die zich in de steek gelaten voelen.
Q-koorts werd verspreid door geiten. Zeker 25 mensen overleden, vooral in Noord-Brabant en Gelderland. Tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen.