Nieuws

Syntus probeert onrust weg te nemen

Syntus probeert onrust weg te nemen
Syntus heeft woensdag in een spoedoverleg met de ondernemingsraad nog eens herhaald dat er van een dreigend faillissement geen sprake is.
DOETINCHEM - Syntus heeft woensdag in een spoedoverleg met de ondernemingsraad nog eens herhaald dat er van een dreigend faillissement geen sprake is.
Het overleg in Doetinchem kwam er omdat de OR dinsdag had gezegd bang te zijn dat het einde van het bedrijf nabij is. Ook toen zei Syntus al dat die vrees ongegrond is.  
Syntus is in de problemen gekomen doordat het bedrijf te goedkoop inschreef op het busvervoer op de Veluwe. Met een herstelplan moet het bedrijf er weer bovenop komen. De voorzitter van de ondernemingsraad zei dinsdag het sterke vermoeden te hebben dat de twee aandeelhouders van Syntus, de NS Groep en het Franse Keolis, zo snel mogelijk van hun aandelen af willen. Maar volgens Syntus staan die aandeelhouders nog steeds achter het herstelplan.
Donderdag gaat de directie om de tafel met de aandeelhouders.

'Geen salaris'

Vakbond FNV zei eerder te vrezen dat Syntus aan het einde van de maand de salarissen van de ongeveer 1300 medewerkers niet kan betalen. Mochten de salarissen van het personeel niet meer betaald kunnen worden, dan stapt vakbond FNV volgens bestuurder Lutz Kressin naar de provincie. Kressin vindt dat de provincie medeverantwoordelijk is voor de problemen bij het bedrijf, omdat die over de aanbesteding van het vervoer gaat.
De provincie liet vorige maand weten al enkele weken op de hoogte te zijn van de problemen bij Syntus en erop te vertrouwen dat de maatregelen zullen helpen. Ze wil het contract met Syntus, dat tot 2016 loopt, niet aanpassen, zei een woordvoerder. Gedeputeerde Conny Bieze zei later in een commissievergadering dat ze erop toeziet dat de problemen geen gevolgen hebben voor de reizigers.
Behalve het hoofdkantoor in Doetinchem heeft Syntus vestigingen in Almelo, Apeldoorn, Dedemsvaart, Deventer, Ede, Goor, Harderwijk, Neede, Tiel, Winterswijk, Zutphen en Zwolle.