Nieuws

Internationale kritiek op herdenking Vorden

Internationale kritiek op herdenking Vorden
Het Simon Wiesenthal Centrum dat de herinnering aan de Holocaust levend wil houden, heeft scherpe kritiek geuit op het gemeentebestuur van Bronckhorst.
VORDEN - Het Simon Wiesenthal Centrum dat de herinnering aan de Holocaust levend wil houden, heeft scherpe kritiek geuit op het gemeentebestuur van Bronckhorst.
Dat wil vrijdagavond op de begraafplaats in Vorden ook Duitse soldaten herdenken.
De internationale organisatie, waarvan het hoofdkantoor in Los Angeles zit, vindt dat Vorden door Duitse soldaten te eren de geschiedenis van de oorlog herschrijft. "De essentiële scheidslijn tussen slachtoffers en bezetters wordt daarmee uitgewist."

Uitspraken gebaseerd op onjuiste informatie

Burgemeester Aalderink van Bronckhorst vindt dat het Simon Wiesenthal Centrum zich beter had moeten verdiepen in de herdenking. "Het is jammer dat ze zelf niet even hebben gebeld, dan hadden ze de juiste informatie gehad."

TOF ook fel tegen

De Joodse organisatie TOF (Tradition is Our Future) is ook fel tegen de herdenking van Duitse soldaten in Vorden. TOF zegt dat er geen "Moffen" herdacht mogen worden op de nationale herdenkingsdag. Ze wil een vliegtuig met een spandoek boven het dorp laten vliegen. TOF zal de dodenherdenking en de twee minuten stilte niet verstoren.

Engelsen steunen herdenking

De nabestaanden van de Engelse soldaten die op de Vordense begraafplaats liggen, steunen de omstreden dodenherdenking wel. Burgemeester Aalderink heeft met hen contact gehad.