Nieuws

Herdenking Duitsers Vorden gaat door

Herdenking Duitsers Vorden gaat door
Het plan om op 4 mei in Vorden ook Duitse soldaten te herdenken, gaat door.
VORDEN - Het plan om op 4 mei in Vorden ook Duitse soldaten te herdenken, gaat door.
Het is omstreden, maar volgens het Comité 4 mei Vorden zijn de meeste inwoners het ermee eens. Ook de gemeenteraad en burgemeester Aalderink zijn voor.
Op Facebook is een actie begonnen om de organisatie op andere gedachten te brengen. Op de begraafplaats in Vorden worden eerst de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht en daarna kunnen bezoekers doorlopen naar het gedeelte waar tien Duitse militairen liggen.

Tijd rijp voor herdenking

Volgens het comité is het tijd om deze Duitse soldaten uit de anonimiteit te halen. Nu de meeste verzetsstrijders zijn overleden zou de tijd daar rijp voor zijn, aldus de organisatie. Bart Hartelman van het comité begrijpt dat het gevoelig ligt, maar hekelt de toon van het debat: "Zodra je roept dat we in Vorden nazi's herdenken is er geen discussie meer mogelijk." Volgens de organisatie is er in Vorden steun voor een sobere herdenking bij het graf van de Duitse soldaten.

Uit angst voor familie

Volgens Hartelman gaat het om jonge soldaten. "Het zijn jongens die het leger in zijn gegaan uit angst dat hun familie iets zou worden aangedaan. Ik zie ze niet als daders, eerder als slachtoffer. Als het om SS'ers had gegaan, had ik er zeker niet achter gestaan."
Na de Dodenherdenking in de kerk zal op de terugweg stil worden gestaan bij het graf van de Duitse soldaten. Daarbij brengt het Vordens mannenkoor het Brüder reicht die Hand zum Bunde (Broeders reik de hand in vriendschap).

Fel tegen

Journalist Louis van Overbeek is fel tegen de herdenking van de Duitse soldaten, zo schrijft hij in het Katholiek Nieuwsblad. Hij spreekt over een zorgwekkende trend, waarbij de grens tussen slachtoffer en dader in de Tweede Wereldoorlog steeds verder vervaagt. Ook Ratna Pelle ageert op de website israel-palestina.info tegen de voorgenomen herdenking. Zij noemt het cynisch dat nu de oud-verzetsleden dood zijn, "we vrolijk nazi soldaten herdenken". Van Overbeek zegt: "Die soldaten zijn gestuurd door een nazi-regime dus zijn het nazi-soldaten. Je moet veel principieler zijn, niet herdenken maar blijven veroordelen."

Slag in het gezicht van de slachtoffers

Rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente noemt het eren van Duitse militairen in Vorden een slag in het gezicht van de slachtoffers. Hij vindt de actie van het Comité 4 mei Vorden onbegrijpelijk. We kunnen er dan beter mee stoppen als vriend en vijand, slachtoffer en moordenaar tegelijkertijd worden herdacht, zo zegt de rabbijn.