Uitzending 11 februari - Vera Lynn


'Sweetheart of the forces' werd ze genoemd. Met liederen als  'The White Cliffs of Dover'  en natuurlijk  'We’ll meet again' veroverde Vera Lynn in de oorlogsjaren de harten van velen.  Vrouwen in Oorlogstijd zoekt het icoon van de jaren ’40 thuis op in Engeland. Marlies Claasen spreekt  met Vera Lynn over de rol die zij in de oorlog speelde en hoe ze aan de geuzennaam Sweethart of the forces komt. 

 

 


Voor de handtekeningenjagers. Voor de handtekeningenjagers.


Lynn had haar eigen radioprogramma Sincerely Yours, waarin ze verzoeknummers zong en boodschappen van het thuisfront doorgaf aan de troepen in het buitenland. Later trad ze op voor soldaten in Birma. 

 


Vera Lynn in Birma temidden van Britse en gemenebest-soldaten. Vera Lynn in Birma temidden van Britse en gemenebest-soldaten.


Soldaten droegen haar op handen, zo werd Vera Lynn het symbool van hoop tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook na de oorlog deed ze van zich horen. Zo kwam vorig jaar haar cd We’ll meet again, The Very Best of Vera Lynn op nummer 1 in de Britse cd top 40. Daarmee is ze met haar 92 jaar de oudste artiest die dat voor elkaar gekregen heeft.

 


   

A A A
maandag 01 februari 2010 | 13:24 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 28 mei 2013 | 15:45
|