'Koperdieven brachten treinverkeer in gevaar'

ARNHEM - Tegen twee koperdieven uit Tiel en Kapel-Avezaath is dinsdag voor de Arnhemse rechtbank 15 maanden cel geëist. Voor de 35-jarige verdachte uit Kapel-Avezaath is 5 maanden daarvan voorwaardelijk. Hij laat zich begeleiden door de reclassering. De andere verdachte, een 24-jarige Tielenaar, heeft niet meegewerkt aan een reclasseringsrapport en weigert volgens justitie aan zichzelf te werken. Daarom wordt tegen hem een geheel onvoorwaardelijke celstraf geëist.

'Treinverkeer willens en wetens in gevaar gebracht'

De twee werden in januari betrapt toen ze langs het spoor bij Zevenaar honderden meters koperen kabel hadden weggehaald. Daarmee hebben ze willens en wetens het treinverkeer in gevaar gebracht, aldus het Openbaar Ministerie.

'Een botsing tussen twee treinen kan ernstige gevolgen hebben, dat hebben we dit weekend wel weer gezien.”

Eerdere treinbotsing Zevenaar door koperdiefstal

De kabel die de twee hadden meegenomen is een zogeheten railbreuk beschermingskabel en is onderdel van een belangrijk veiligheidssysteem. Door het ontbreken van zo'n kabel botsten in 2011 op dezelfde plek twee treinen op elkaar. Ook toen was er sprake van koperdiefstal.

'Er is in de afgelopen jaren genoeg aandacht geweest voor de risico’s die ontstaan door te knoeien met koperen kabels. Als je dat dan toch doet, aanvaard je willens en wetens het gevaar dat kan intreden', aldus de officier van justitie.

 

Zie ook:

A A A
dinsdag 24 april 2012 | 16:54 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 24 april 2012 | 17:15
|

REACTIES

Geplaatst door: Jeroen - 25-04-2012 06:42
Potentiele moordenaars moeten ze opknopen!
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.