Eetstoornis ook probleem bij jongens

ARNHEM - Bijna een kwart van jongens op middelbare scholen heeft op enigerlei wijze last van een eetstoornis, blijkt uit onderzoek van studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

258 jongens op vwo, havo en vmbo werden vier maanden gevolgd. Ruim 10 procent weegt minder dan gewenst, ruim 13 procent let erg op de hoeveelheid calorieën die hij binnenkrijgt. Ruim 2 procent gebruikt bewust laxeermiddelen.

Het forum anorexiajongens.nl en Stichting Human Concern, die eetstoornissen behandelt, vinden dat er meer aandacht moet komen voor de eetproblematiek onder jongens. Volgens hen wordt er ten onrechte gedacht dat het vooral onder vrouwen speelt. 

Ook deskundige Greta Noordenbos van de Universiteit van Leiden vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt. "Net zoals meisjes kijken ook jongens vaak naar mannelijke modellen op de catwalk, in de bladen en op internet. Vooral jongens die onzeker zijn over zichzelf en hun lichaam willen er ook zo uit zien om meer zelfvertrouwen te krijgen en aantrekkelijker gevonden te worden. Als dat een obsessie wordt kan dat desastreuze gevolgen hebben." 

Foto: Flickr/daniellehelm

A A A
maandag 11 juni 2012 | 11:40 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 12 juni 2012 | 11:16
|
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.