Exotische mossel neemt Rijn over

NIJMEGEN - De klimaatverandering en de lozing van warm koelwater hebben ervoor gezorgd dat inmiddels 90 procent van de mosselsoorten  in het Nederlandse deel van de Rijn exoot is. Dat heeft zijn voor- en zijn nadelen, aldus onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit.

Die vonden op tal van plekken grote groepen van de driehoeks- quaggamossel die inheemse soorten verdringen.

Exoten profiteren van verbonden waterwegen en binnenvaart

Het aantal exoten in de grote rivieren is de afgelopen decennia enorm toegenomen door de aanleg van een netwerk van Europese waterwegen. Zo werden de Rijn en de Donau met elkaar verbonden door een kanaal. Hierdoor heeft een groot aantal soorten vanuit het Zwarte en Kaspische Zeegebied een weg gevonden naar de Rijn en Maas, aldus de onderzoekers.

Nieuwe soorten zorgen voor schade

Soorten uit China, Nieuw Zeeland en Amerika komen aan via het ballastwater van schepen en de aangroei op scheepswanden. Ook komen exotishe soorten in het water terecht door mensen die hun aquarium beu zijn en de inhoud in het water kieperen. 

De komst van exoten is niet alleen maar slecht, aldus de onderzoekers. Waar grote aantallen driehoeks- en quaggamosselen voorkomen, verbetert de waterkwaliteit vanwege hun filtercapaciteit. De mosselen zijn stapelvoedsel voor duikeenden in het IJsselmeer- en benedenrivierengebied.

De exoten krijgen we niet meer weg. We kunnen hooguit proberen de inheemse soorten een steuntje in de rug te geven door op te letten met de lozing van warm water, aldus de onderzoekers.

A A A
donderdag 14 juni 2012 | 10:35 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 14 juni 2012 | 11:10
|

REACTIES

17-06-2012 16:51
@Albert - 14-06-2012 18:19, de PVV stelt hooguit kamervragen aan staatssecretaris Bleker van Landbouw etc. waarom hij de mossel niet bij de grenzen tegengehouden heeft. Vervolgens zal Leers er van langs krijgen omdat hij niet actief genoeg is in zijn uitzettingsbeleid.
Geplaatst door: vincent - 15-06-2012 16:28
NOU HOOR DE PVV NIET VAN MY MAG ALLE BUITENLANDERS NAAR LAND TOE KOMMEN ZELF DE MOSSEL of niet piet
Geplaatst door: niks nieuws - 15-06-2012 14:45
Exotische mossels waren er al lang...
Geplaatst door: Albert - 14-06-2012 18:19
Zie je wel, weer buitenlanders die illegaal het land binnen kommen. EN WAAR IS DE PVV? Je zou toch verwachten dat die daar wel wat aan zouden doen.
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.