Exotische mossel neemt Rijn over

NIJMEGEN - De klimaatverandering en de lozing van warm koelwater hebben ervoor gezorgd dat inmiddels 90 procent van de mosselsoorten  in het Nederlandse deel van de Rijn exoot is. Dat heeft zijn voor- en zijn nadelen, aldus onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit.

Die vonden op tal van plekken grote groepen van de driehoeks- quaggamossel die inheemse soorten verdringen.

Exoten profiteren van verbonden waterwegen en binnenvaart

Het aantal exoten in de grote rivieren is de afgelopen decennia enorm toegenomen door de aanleg van een netwerk van Europese waterwegen. Zo werden de Rijn en de Donau met elkaar verbonden door een kanaal. Hierdoor heeft een groot aantal soorten vanuit het Zwarte en Kaspische Zeegebied een weg gevonden naar de Rijn en Maas, aldus de onderzoekers.

Nieuwe soorten zorgen voor schade

Soorten uit China, Nieuw Zeeland en Amerika komen aan via het ballastwater van schepen en de aangroei op scheepswanden. Ook komen exotishe soorten in het water terecht door mensen die hun aquarium beu zijn en de inhoud in het water kieperen. 

De komst van exoten is niet alleen maar slecht, aldus de onderzoekers. Waar grote aantallen driehoeks- en quaggamosselen voorkomen, verbetert de waterkwaliteit vanwege hun filtercapaciteit. De mosselen zijn stapelvoedsel voor duikeenden in het IJsselmeer- en benedenrivierengebied.

De exoten krijgen we niet meer weg. We kunnen hooguit proberen de inheemse soorten een steuntje in de rug te geven door op te letten met de lozing van warm water, aldus de onderzoekers.

A A A
donderdag 14 juni 2012 | 10:35 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 14 juni 2012 | 11:10
|