vandaag op tv

morgen op tv

ook bij omroep gldNieuws dossiers


Omroep GelderlandNijmegen pakt regie Waalsprong

NIJMEGEN - De verdere ontwikkeling van de  Waalsprong komt geheel in handen van de gemeente Nijmegen die voortaan als enige beslist. Dinsdag is bekendgemaakt dat de huidige samenwerking met projectontwikkelaars en corporaties wordt 'ontvlochten'.

Nijmegen was tot nu samen met drie projectontwikkelaars en twee woningcorporaties aandeelhouder van de Grondexploitatiemaatschappij (GEM) Waalsprong. Nijmegen blijft over als enige aandeelhouder en kan daardoor zelfstandig beslissen over de verdere ontwikkeling van het gebied. 

De ontwikkelaars en corporaties blijven betrokken bij het project als aanbieders en bouwers van koop- en sociale huurwoningen.

'Waalsprong kan nu verder'

In de Waalsprong staat de bouw gepland van 11.750 woningen. Daarvan zijn er 3.520 gerealiseerd. De laatste tijd zorgde de crisis op de woningmarkt voor vertraging. De gemeente zegt stilstand koste wat kost te willen voorkomen en verwacht als enige aandeelhouder te kunnen blijven zorgen voor de verdere voortgang van het gebied.

Volgens de gemeente is de stap de enig mogelijke nu door de crisis de bouw van nieuwe woningen dreigt vast te lopen. In de oude situatie hielden de partijen elkaar in gijzeling, aldus wethouder Van der Meer.

Ruimte voor andere partijen

De bouwers en corporaties betalen een afkoopsom en nemen de komende drie jaar 420 kavels af. Daarmee is de ontwikkeling van de al geplande projecten Groot Oosterhout Zuid (2014) en De Stelt (2015) gegarandeerd. Bovendien krijgen de marktpartijen een optie op nog eens 1200 kavels. Als ze die uiteindelijk toch niet willen afnemen, kan Nijmegen nu ook met andere partijen in zee.

Met de dinsdag aangekondigde stap is een faillissement afgewend, zegt wethouder Van der Meer.

De gemeente stort jaarlijks 3 miljoen euro in een risicofonds. Dat bedrag kan oplopen, zegt het college van B en W.

Eerder stopte de gemeente Arnhem ook al de samenwerking met private partijen bij de ontwikkeling van de wijk Schuytgraaf.

Zie:


A A A
dinsdag 08 januari 2013 | 18:23 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 09 januari 2013 | 06:42
|

Meest bekeken nieuws

Laatste Nieuws

Regio Veluwe

Regio Achterhoek

Regio Rivierengebied

Regio Arnhem / Nijmegen

Sportnieuws

Nieuwsbrief

Meld u aan en u ontvangt iedere dag rond 15.00u het nieuws van de dag in uw mailbox