vandaag op tv

morgen op tv

ook bij omroep gldNieuws dossiers


Omroep GelderlandNederlanders en Duitsers vieren Europadag in Groesbeek

GROESBEEK - Zo'n 300 mensen waren woensdagavond in Groesbeek bijeen om de Europadag te vieren. Het was voor het eerst dat dit in Nederland in een Nederlands-Duitse samenwerking gebeurde.

Er waren onder meer toespraken van PvdA'er Frans Timmermans, voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, en het Duitse Europarlementslid Karl-Heinz Florenz (CDU). Beiden pleitten voor meer samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Volgens Timmermans onderschatten we ook het belang van een goede buur. "Noordrijn-Westfalen lijkt meer op Nederland dan op Beieren, terwijl die regio in hetzelfde land ligt."

Europadag wordt sinds 1985 in diverse Europese landen gevierd. Op 9 mei 1950 sprak de Franse minister Robert Schuman een verklaring uit voor meer economische samenwerking. Deze verklaring wordt gezien als de start van de Europese integratie.

Er was niet alleen een symposium. Er waren ook veel organisaties uit de grensstreek die zich in Groesbeek presenteerden. Zo was er een samenwerkingsverband van agrariërs, toeristische instellingen en allerlei musea. Verder waren er zo'n 20 jongeren van de Duisburgse Krupp-fabriek die in Groesbeek een culturele vorming krijgen. De groep bezoekt musea, zoals het Bevrijdingsmuseum en Orientalis.

A A A
woensdag 09 mei 2012 | 21:00 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 10 mei 2012 | 06:22
|

Meest bekeken nieuws

Laatste Nieuws

Regio Veluwe

Regio Achterhoek

Regio Rivierengebied

Regio Arnhem / Nijmegen

Sportnieuws

Nieuwsbrief

Meld u aan en u ontvangt iedere dag rond 15.00u het nieuws van de dag in uw mailbox