vandaag op tv

morgen op tv

ook bij omroep gldNieuws dossiers


Omroep GelderlandNederlanders en Duitsers vieren Europadag in Groesbeek

GROESBEEK - Zo'n 300 mensen waren woensdagavond in Groesbeek bijeen om de Europadag te vieren. Het was voor het eerst dat dit in Nederland in een Nederlands-Duitse samenwerking gebeurde.

Er waren onder meer toespraken van PvdA'er Frans Timmermans, voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, en het Duitse Europarlementslid Karl-Heinz Florenz (CDU). Beiden pleitten voor meer samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Volgens Timmermans onderschatten we ook het belang van een goede buur. "Noordrijn-Westfalen lijkt meer op Nederland dan op Beieren, terwijl die regio in hetzelfde land ligt."

Europadag wordt sinds 1985 in diverse Europese landen gevierd. Op 9 mei 1950 sprak de Franse minister Robert Schuman een verklaring uit voor meer economische samenwerking. Deze verklaring wordt gezien als de start van de Europese integratie.

Er was niet alleen een symposium. Er waren ook veel organisaties uit de grensstreek die zich in Groesbeek presenteerden. Zo was er een samenwerkingsverband van agrariërs, toeristische instellingen en allerlei musea. Verder waren er zo'n 20 jongeren van de Duisburgse Krupp-fabriek die in Groesbeek een culturele vorming krijgen. De groep bezoekt musea, zoals het Bevrijdingsmuseum en Orientalis.

A A A
woensdag 09 mei 2012 | 21:00 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 10 mei 2012 | 06:22
|

REACTIES

Geplaatst door: Joop - 10-05-2012 14:10
Reactie op 1/2 duitser......

De humor zal mij wel ontgaan. Ik begrijp ook het aanhalen van de NSB niet. Sommigen onder ons zijn blijven steken in de geschiedenis, en maken derhalve weinig vrienden omdat er aan iedereen wel wat kleeft. Een beetje treurige instelling, maar het is een keuze.

Of je nu een hele of een halve Duitser bent, is niet interessant, of je de taal spreekt al helemaal niet. Als je dan toch in de geschiedinis bent blijven hangen, zal de andere helft van jou, en die helft zal wel bestaan uit een Nederlander neem ik gemakshalve maar even aan, zich toch wel achter de oren krabben van wat de Hollanders allemaal hebben uitgevreten. Kijk maar in dezelfde geschiedenisboeken. Indonesië, Zuid-Afrika, Suriname en ach, waar hebben de Hollanders geen dood en verderf gezaaid. Ik praat niks goed wat de duitse bezetter heeft gedaan, absoluut niet. Maar de huidige Duitse burger heeft toch helemaal niks te maken met de daden die de bezetter pleegde. Ook zij schamen zich daar voor. Haal die enorm vervelende oogkleppen eens weg. Het is 2012. De huidige bevolking van ons buurland, heeft niets met welke oorlog dan ook te maken. Niemand hoeft de oorlog opzich zelf te vergeten, maar we kunnen het de Duitse vrienden wel vergeven. Sluit je aan, zoals zovelen.

10-05-2012 12:16
@Joop
Bedankt voor de tip, maar je slaat de plank volledig mis. Mijn oorspronkelijke betoog trok een vergelijking met NSB'ers, maar werd verwijderd door de redactie.

Overigens was het me ook al opgevallen dat Duitsers mensen zijn. Ik heb zelfs ook al een praatje met ze gemaakt, nota bene in hun eigen taal en ook nog eens vloeiend en accentloos. Ben zelf half-Duits... HAHAHA
Geplaatst door: Joop - 10-05-2012 11:25
Dat de buren in ons land komen om feest te vieren, prima. Hartstikke leuke en vriendelijke mensen. Maar om in deze tijd feest te vieren voor Europa lijkt me een puur overbodig iets. Kijk even naar de staat waarin de unie zich bevind. Kom op. Zeker geen reden om daar nu op welke wijze een blijde en vreugde volle dag van te maken. En die Duitsers? Hou ze eens aan, praat met ze, je zal zien, het zijn gewoon mensen. Echt! ( als reactie op reactie van 10-05-2012 11:22 )
10-05-2012 11:22
Bah bah, het slechtste wat ons land is overkomen vieren. Dan mag je toch wel van afwijkend gedrag spreken, toch? Zo'n 70 jaar geleden waren er ook mensen met soortgelijke gedragingen, die zijn gefusilleerd...

(blijft deze gekuiste versie wel staan, redactie van O.G.?)
Geplaatst door: Leon - 10-05-2012 07:16
Europadag Hahaha denk voor het laast, maar dat weet ik niet zeker, maar van Orientalis wel.
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.

Meest bekeken nieuws

Laatste Nieuws

Regio Veluwe

Regio Achterhoek

Regio Rivierengebied

Regio Arnhem / Nijmegen

Sportnieuws

Nieuwsbrief

Meld u aan en u ontvangt iedere dag rond 15.00u het nieuws van de dag in uw mailbox