vandaag op tv

morgen op tv

ook bij omroep gldNieuws dossiers


Omroep GelderlandBevrijdingsdag Wageningen soepel verlopen

WAGENINGEN - In Wageningen is zaterdag massaal Bevrijdingsdag gevierd. Naar schatting waren er zo'n 120.000 bezoekers. Dat is evenveel als vorig jaar. De organisatie is erg tevreden over het verloop van het festival en het Bevrijdingsdefilé in de stad. Door de regen kwam het feest wel wat later op gang.

Minister Hans Hillen van Defensie nam op het 5 Mei plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument het defilé af. De ernstig zieke Commissaris van de koningin Clemens Cornielje was daar ook bij aanwezig.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid werd een krans gelegd en een minuut stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Leerlingen van de St. Jozefschool uit Wageningen die het monument onderhouden, lieten duiven los.

Britse veteranen in Londense taxi's

Zo'n 1200 veteranen gingen daarna lopend, maar ook rijdend in historische legervoertuigen in een stoet door de stad. Bijzonder dit jaar waren de 160 Britse veteranen die in Londense taxi's meereden in het defilé. Tijdens de beschieting van Londen in de Tweede Wereldoorlog hadden taxichauffeurs een belangrijke rol bij het vervoer van onder meer soldaten en gewonden.

Er stonden naar schatting zo'n 50.000 mensen langs de route van het Bevrijdingsdefilé. Dat is minder dan vorig jaar, maar volgens de organisatie was het applaus voor de veteranen er niet minder om. De sfeer was dan ook uitstekend.


Tienduizenden mensen waren 's avonds in de stad om de bevrijding te vieren. Ook daar was de sfeer gemoedelijk. Op verschillende plekken waren muziekoptredens. Op het hoofdpodium trad Miss Montreal op. De Grebbedijk, aan de rand van Wageningen, werd verlicht met kaarsjes.

 

 

Belangrijke historische betekenis

Wageningen heeft een belangrijke historische betekenis. Op 5 mei 1945 werden in Hotel De Wereld de onderhandelingen gevoerd over de capitulatie van de Duitse troepen in ons land. De ondertekening van het capitulatiedocument betekende voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 

Zie ook:

A A A
zaterdag 05 mei 2012 | 23:32 | Laatst bijgewerkt op: zondag 06 mei 2012 | 12:35
|

REACTIES

Geplaatst door: ruud van oers - 07-05-2012 10:40
het was een geslaagde dag niets van het gezeur aantrekken van bepaalde mensen oud commando
Geplaatst door: Lars - 07-05-2012 03:50
Het was weer een mooie dag! (ondanks de regen 's middags)
Ik heb nog een aantal foto's gemaakt:
http://www.flickr.com/photos/stewie1980/sets/72157629974663133/
Geplaatst door: Steven - 06-05-2012 19:28
Wageningen,
organisatie
en alle oprecht enthousiaste mensen lang de kant.......
De capitulatie is niet voor niets uitgerekend in dat ene hotel getekent.
De viering was namelijk weer eens WERELDs.
Hartelijk bedankt
Geplaatst door: Steven - 06-05-2012 19:22
Ik ben blij dat Maurice zijn mening openlijk kan spuien. Dat heeft hij oa te danken aan de oude en minder oude veteranen, die repectievelijk in Nederland en vele verre landen onder vaak uiterst primitieve en gevaarlijke omstandigheden hun taken in het kader van vrede en veiligheid naar beste kunnen hebben uitgevoerd en nog uitvoeren terwijl ik dit schrijf. Zij doen dit in opdracht van een regering die democratisch is gekozen. Iets dat mogelijk is door onze, niet vanzelfsprekende, verworven vrijheid.
Dus Maurice: afstand houding en pas op de plaats. Als ECHTE man weet je natuurlijk wat ik bedoel
Geplaatst door: hennie - 06-05-2012 13:41
@maurice: totaal geen besef wat je zegt. Ga eens tussen de oud-strijders staan en hoor hun verhalen eens aan. Alleen maar respect voor de mannen (en enkele vrouw). Niet alleen de oud-strijders van 40-45 maar ook daarnade Dutchbaters en alle anderen. Klasse! en @maurice: besef wel dat je door mensen je mening mag uiten wat in veel landen niet kan en mogelijk is.
Geplaatst door: Maurice - 06-05-2012 11:21
Dat defilé begint steeds meer op een carnavalsoptocht te lijken mede dankzij al die nep veteranen.
en hoezo soepel verlopen? met meerdere knokpartijen en zelfs een steekpartij wil ik dat niet soepel verlopen noemen.... laten ze toch stoppen met die farce, het wordt steeds lachwekkender om al die zichzelf als veteraan benoemde clowns te zien rondlopen met hun nep medailles....
Geplaatst door: Maurice - 06-05-2012 11:20
Dat defilé begint steeds meer op een carnavalsoptocht te lijken mede dankzij al die nep veteranen.
en hoezo soepel verlopen? met meerdere knokpartijen en zelfs een steekpartij wil ik dat niet soepel verlopen noemen.... laten ze toch stoppen met die farce, het wordt steeds lachwekkender om al die zichzelf als veteraan benoemde clowns te zien rondlopen met hun nep medailles....
Geplaatst door: Marco - 06-05-2012 09:45
Goede sfeer en organisatie!
Geplaatst door: hennie - 06-05-2012 09:26
Natuurlijk zijn er (kleine) frustaties en irritaties mede als gevolg van dronkenschap en soms gebruik drugs. Maar er is veel politie op de been omdat meteen de kop in te drukken. Vergeet niet dat er 120.000 bezoekers (!)zijn geweest. Met zo'n aantal gebeurt er wel eens wat. Die steekpartij is een triest einde van een mooie dag. Maar verder mag de organisatie blij zijn dat er geen verdere excessen hebben plaats gevonden.
Geplaatst door: kareltje - 06-05-2012 08:45
Om kwart over 12 schrijven dat het festival soepel is verlopen is erg voorbarig!
Dan gaan de mensen richting huis/bus/auto en beginnen de frustraties en opstootjes! Elk jaar weer...
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.

Meest bekeken nieuws

Laatste Nieuws

Regio Veluwe

Regio Achterhoek

Regio Rivierengebied

Regio Arnhem / Nijmegen

Sportnieuws

Nieuwsbrief

Meld u aan en u ontvangt iedere dag rond 15.00u het nieuws van de dag in uw mailbox