vandaag op tv

morgen op tv

ook bij omroep gldNieuws dossiers


Omroep GelderlandVVD:windmolens niet hoger dan bomen

ARNHEM - De VVD in Provinciale Staten wil dat nieuwe windmolens die in Gelderland worden geplaatst niet boven de boomtoppen uitkomen. De PVV steunt het voorstel voor het alleen nog maar toepassen van 'wokkel-windmolens'.

Volgens de VVD zijn de huidige windmolens landschapsvervuilend en zorgen ze voor geluidsoverlast en lange slagschaduwen. Als ze na 15 jaar moeten worden vervangen, zorgen ze voor een milieuprobleem.

'Overal rond het huis waait het'

Volgens Statenlid Van den Bos hoeven windmolens echt niet van die grote gevaartes te zijn en is het helemaal geen gekke eis om nieuwe windmolens lager te houden dan de boomtoppen. "Overal rond het huis waait het, dus dit is helemaal geen gek idee." Van den Bos wil toe naar een kleinschalige en lokale energievoorziening met kleine windmolens in de wijken. Daarvoor zijn al modellen ontwikkeld, zoals de kleine wokkel (foto boven artikel).

'Hoge bomen vangen veel wind'

Volgens windmolenbouwer Lagerwey in Barneveld gaat de redenering van Van den Bos maar voor een deel op. "We spreken bij windmolens niet voor niets van 'Hoge bomen vangen veel wind' ", zegt woordvoerder Aart van der Pol. "Bij windmolens moeten we het hebben van hoogte. Met wat we nu in Nederland hebben staan wekken we 2 gigawatt op. Wil je dat opwekken met kleine molentjes die goed zijn voor pak 'm beet 10 kilowatt, dan heb je 2 miljoen kleine windmolens nodig." 

Woensdag stemmen Provinciale Staten over het plan van de VVD.

 

A A A
dinsdag 24 april 2012 | 18:34 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 25 april 2012 | 06:37
|

REACTIES

Geplaatst door: Joop - 25-04-2012 09:32
Windmolens moet je op een hoogte plaatsen waar het meeste rendement uitkomt. We moeten als Nederlanders maar eens aan gaan wennen dat de tijd veranderd is en we allemaal veel gebruik hebben gemaakt van brandstoffen die schaars en erg onvriendelijk zijn voor het milieu. En gezien het feit dat we allemaal in een goed en gezond milieu willen leven en dit graag willen overdragen aan onze kinderen en klein kinderen, zal de horizon veranderen. Hoge masten met lange wieken. Die geven onze welvaart weer en het bewust zijn van de gesteldheid van onze aarde. Als je door Duitsland toert, kom je veel parken tegen. Persoonlijk vind ik het een prachtig gezicht. Het geeft onze staat aan, oe we denken en hoe we willen werken aan een betere leefomgeving. Wen er aan, en wees niet overal kritisch over. Een wndmolen heeft een functie en als deze net zo hoog is als een boom, heeft het geen zin, pas dan is een dergelijke energievoorziening overbodig. Een wondmolen past in het beeld van de toekomst.
Geplaatst door: jan - 25-04-2012 09:19
het Darius principe is bekend, de technieken verbeterd en het rendement duidelijk verhoogd, wij hebben afgelopen week een prachtige VAWT Verticale As Wind Turbine geplaatst op een winderige zichtlocatie te Zutphen
Geplaatst door: ton - 25-04-2012 08:28
En wat kost een molen gezien de leeftijd van zo'n ding. Is het wel zo rendabel en goed voor het mileu. Het gevaarte moet gemaakt worden en later weer verwerkt worden. Ben heel benieuwd naar een juiste uitleg.
Geplaatst door: wwi - 24-04-2012 21:46
Is dit een serieus voorstel of een sterk verlate 1 aprilgrap? Of is de verborgen agenda het invoeren van de metasequoia. Die schijnen honderd meter hoog te kunnen worden.
Iedereen met enige basiskennis weet toch dat het, naarmate je hoger komt, het harder waait, en dus meer energie opgewekt kan worden.
Een hoge boom in Nl is misschien 30 m hoog en de windmolens van enige generaties terug was ook 30 m. Die raken nu ook op het einde van hun technische levensduur.
Wat ik van de 'wokkel-windmolens' weet is dat een windmolen met een verticale as, dus ook de zogenaamde 'darius-molen' een laag rendement heeft, maar dat is kennis van minstens 20 jaar terug. Het rendement kan natuurlijk in de tussentijd verbeterd zijn.
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.

Meest bekeken nieuws

Laatste Nieuws

Regio Veluwe

Regio Achterhoek

Regio Rivierengebied

Regio Arnhem / Nijmegen

Sportnieuws

Nieuwsbrief

Meld u aan en u ontvangt iedere dag rond 15.00u het nieuws van de dag in uw mailbox