vandaag op tv

ook bij omroep gld
Nieuws dossiers


Omroep GelderlandTbs'er ontsnapt bij verlof in Arnhem

ARNHEM - Een 30-jarige tbs'er is zaterdag tijdens zijn begeleid verlof ontsnapt in Arnhem. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagavond laten weten, aldus persbureau ANP.

De man ontsnapte aan het einde van de middag en is sindsdien spoorloos. De zegsman kon niet zeggen waarvoor de tbs'er is veroordeeld. Een speciaal team van het KLPD doet onderzoek naar de ontsnapping.

De man zat vast in de kliniek De Kijvelanden in Poortugaal (bij Rotterdam). Eind maart ontsnapte een 29-jarige tbs'er uit dezelfde kliniek.

A A A
zondag 22 april 2012 | 21:19 | Laatst bijgewerkt op: maandag 23 april 2012 | 07:04
|

REACTIES

23-04-2012 20:46
Het is wel heel erg dat diegene ontsnapt en dat er dan zaterdagavond/ nacht een vrouw tot 2x toe bruut word verkracht. Zou het de TBS-er zijn?
Geplaatst door: Hans de Jager - 23-04-2012 13:49
Ik lees bij de reacties een aantal dingen en zie er eigenlijk weinig zinvols bij staan, met alle respect. Ik heb tot voor kort in het systeem gewerkt en wil proberen duidelijk te maken hoe deze dingen kunnen gebeuren. Ik kan in ieder geval melden dat het in de toekomst veel en veel vaker gaat voorkomen. Vroeger (10 jaar geleden) duurde een gemiddelde TBS behandeling 4 jaar. Nu duurt de gemiddelde behandeling 10 à 12 jaar. Behandel methoden zijn echter hetzelfde gebleven. Het is dus niet zo dat de behandeling is uitgebreid. Meestal heeft een patiënt ook al een tijd in de gevangenis gezeten, laten we zeggen gemiddeld  6 jaar. Stel je hebt drie straat roven gepleegd, zonder iemand daarbij letsel toe te brengen. Als je niet mee werkt aan een forensisch onderzoek krijg je in de meeste gevallen ook geen TBS. Houd in dat je voor die drie straatroven laten we zeggen 15 maanden gevangenisstraf krijgt. Na aftrek voorarrest sta je dus binnen tien maanden buiten. Werk je wel mee en is er sprake van een stoornis, licht of zwaar, krijg je 10 maanden en TBS. Da sta je als je het goed doet, na 10 jaar weer buiten. Dat is nogal een verschil. Ik kan melden dat er niet alleen verkrachters, pedofielen en moordenaars in de TBS zitten. Van de catatonie die ik in mijn voorbeeld noemde zit er zeker50% in het systeem. Dat is misschien ook wel de reden van de regelmatig voorkomende ontsnappingen. En zoals ik al zei is de verwachting dat dit alleen maar zal toenemen. Hoe komt dit nu. TBS is een prachtig middel gebleken om stemmers binnen te halen. Politici proeven de angst van de maatschappij, die ook erg gevoed wordt door onjuiste berichtgeving in de media. En politici spelen daar mooi op in. Voorbeeld: Mijnheer  Fred Teeven is jaren lang officier van justitie geweest en kent als geen ander het systeem en de recidive cijfers van TBS'ers die terug vallen in delicten. Als hij deze naar eer en geweten bekend zou maken, zou hem dat persoonlijk niets opleveren. Mensen, daar gaat het om. Hij liegt niet, hij houd bewust dingen achter uit eigen belang. Veel mensen die bang zijn voor het systeem, hebben vertrouwen in hem en dat komt ze nog duur te staan. Wat mijnheer Teeven namelijk aan het doen is, is de boel aan het stagneren en beveiligen want dat scoort. Maar er zullen steeds meer ontsnappingen gaan plaats vinden en er zullen steeds meer mensen hun status beëindigen, maar terugkeren in de maatschappij door de frustraties en beklemmingen die ze hebben moeten doorstaan. De behandelaars in klinieken laten hun oor hangen naar figuren als Teeven en dat is de reden dat ik gewoon weer terug gekeerd ben naar de reguliere gezondheids zorg waar men ook alle zeilen bij moet zetten. Nou hoop het een klein beetje inzichtelijk is geworden voor de blinde volgers van de politiek en de media.
Geplaatst door: Theja - 23-04-2012 13:23
Ik heb bijna zin om aangifte te doen tegen het Om, wegens opzettelijk nalaten van bescherming maatschappij!
Geplaatst door: Bibi - 23-04-2012 13:16
Hoe vaak je dit wel niet leest, ze gaan er vandoor en plegen dan vaak gelijk een delict. Gewoon geen verlof voor dat soort gasten dan BLIJVEN ze achter slot en grendel!
Geplaatst door: Mo - 23-04-2012 11:17
@Kareltje, het betreft een ander tbs-er uit dezelfde kliniek....
En idd. waarom geen foto met naam en toenaam, jij je niet aan de regels houden, wij ook niet.....het is toch verschrikkelijk, totdat er weer wat gebeurt dan is Leiden weer in last!!
Geplaatst door: karel(tje) - 23-04-2012 10:53
Houden die mensen van de KLPD toch ook werk .Wat is er nou mooier als een boef voor de tweede keer opsporen .Hij heeft niet voor niets tbs gekregen die mag nooit kunnen ontsnappen.Stalle band om of zender in of uitwendig kan me niet schelen hoe maar hij mag niet weg kunnen Ik dacht dat ze werk zat hadden bij de KLPD ma ja, een boef meer of minder wat maakt het uit
Geplaatst door: Appie - 23-04-2012 10:15
Waar ik me kapot aan erger is dat geheimzinnige gedoe over de identiteit van de tbs'er. We hebben er toch recht op te weten met wie je eventueel geconfronteerd wordt? Of is dit ook weer zo'n antiek standpunt uit het tijdperk van de geitenwollensokkenperiode? Wordt eens wakker jullie daar in de hoge ivoren toren. We leven inmiddels in een geheel ander tijdperk met andere normen en waarden dan enkele decennia geleden.
Geplaatst door: Bas - 23-04-2012 09:09
Volgens mij wordt het hoogtijd voor een wettelijke maatregel:

Een TBSer (of gevangene) die ontsnapt wordt getracteerd op zijn portret, persoonsgegevens en details van de veroordeling in de pers.

een soort Amberalert, dus.

Om de bevolking te waarschuwen en om de opsporing te bevorderen.

Het ontsnappen moet stoppen en de geheimszinnigheid van Justitie moet stoppen.

En als die geheimzinnigheid van Justitie is gebaseerd op een al dan niet verkeerd uirtgelegde wet, dan moet die wet geschrapt worden.

Want waarom mag ik niet weten wat voor gevaar er nu op straat rondloopt??
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.

Meest bekeken nieuws

Laatste Nieuws

Regio Veluwe

Regio Achterhoek

Regio Rivierengebied

Regio Arnhem / Nijmegen

Sportnieuws

Nieuwsbrief

Meld u aan en u ontvangt iedere dag rond 15.00u het nieuws van de dag in uw mailbox