vandaag op tv

morgen op tv

ook bij omroep gldNieuws dossiers


Omroep Gelderland'Hermes schendt mensenrechten Israël'

ARNHEM - Een Palestijnse mensenrechtenorganisatie maakt bezwaar tegen de overname van het openbaar vervoer in de Stadsregio Arnhem Nijmegen door vervoersbedrijf Hermes.

Volgens de organisatie Al-Haq is het moederbedrijf van Hermes, Veolia Transdev, betrokken bij de schending van mensenrechten in Israël. Zo zou het betrokken zijn bij de aanleg en exploitatie van een lightrailverbinding tussen West- en Oost-Jeruzalem. Dat mag niet volgens internationaal recht, zegt Al-Haq.

De Palestijnen hebben een Amsterdams advocatenbureau in de arm genomen om bezwaar te maken tegen de aanbesteding, waar een bedrag van een miljard euro mee gemoeid is.

Hermes rijdt vanaf december volgend jaar in de Stadsregio.

A A A
woensdag 12 oktober 2011 | 17:48 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 13 oktober 2011 | 06:47
|

REACTIES

Geplaatst door: Joshua - 20-10-2011 16:50
Veolia heeft op Palestijns land een lightrail aangelegd voor de settlers. Dat gaat tegen het oorlogsrecht in. En Veolia profiteert van Hermes. Dus wegwezen!
Geplaatst door: Danny - 13-10-2011 18:55
Waar was Al-Haq toen de vervoersconcessie voor de regio Waterland werd gegund aan het Israelische Egged? Waar was Al-Haq toen er door fabrikans Alstom nieuwe trams werden geleverd aan Rotterdam en Den Haag terwijl dat zelfde Alstom de trams voor die beruchte Israelische lightrail heeft geleverd? Dan kunnen ze ook gelijk bezwaar indienen tegen Alstom voor het feit dat ze momenteel voor Amsterdam nieuwe metro's bouwen en de Connexxion/Transdev groep als geheel aanklagen. Kennelijk zijn ze ook zo dom om in te zien dat het huidige Breng ook een onderdeel is van diezelfde Connexxion/Transdev groep, dus je bereikt er 0,0 procent mee. Trieste bedoeling (de hele politieke kwestie daarbuiten gelaten)
Geplaatst door: Bas - 13-10-2011 17:09
Dit is oud nieuws, bezwaar is afgewezen door SAN, en terecht, want hermes heeft niets met Israel of Palestijnen te maken; het is met de fusie tussen Transdev & Veolia bij Veolia terecht gekomen.
Geplaatst door: Bas - 13-10-2011 09:06
Ik denk dat het met onteigeningen te maken heeft.

Bouw je iets midden in een stad, dan staat er heel erg veel in de weg, en daar moet een oplossing voor gevonden worden.

Voor de Olympische spelen in Peking zijn bijvoorbeeld voor de bouw van stadions de bewoners gewoon uit de te slopen woningen gezet. Zonder enige vorm van inspraak of compensatie.

Zou Israel ook zoiets doen, dan kan ik mij de bezwaren wel heel goed voorstellen
Geplaatst door: ton - 13-10-2011 08:57
Oprechte vraag: wat heeft de aanleg van een lightrail met de schending van mensenrechten te maken?
Geplaatst door: zonnig - 13-10-2011 07:02
En in Waterland gaat EBS (een dochter van ....) rijden.
Geplaatst door: Bas - 12-10-2011 21:50
Als moeder Veolia Transdev mensnerechten schendt, wilt dat nog niet zeggen dat dochter Hermes dat ook doet.

Goed, het is een argument voor een boycot, maar dan moet je voor de aanbesteding duidelijk maken dat bedrijven die in een concern zitten dat - en dan volgt een ingewikkeld verhaal.

Je kunt niet halverwege het spel de regels veranderen - hoezeer je ook spijt hebt dat je een regel niet hebt opgenomen
Geplaatst door: job - 12-10-2011 20:22
ik denk dat hermes al-haq ook maar eens moet aanklagen! als je op hun site kijkt, zie je daar het logo van hermes en ik geloof niet dat deze organisatie daar toestemming voor gvraagd heeft! en je mag niet zomaar iemand anders zijn of haar naam/logo enz gebruiken, en dat staat weer in de nederlandse wet! mischien moeten we ook alles waar "made in China" op staat boycotten! China zal ook vast wel een keer iets gedaan hebben wat tegen de wet is. (kunnen we trouwens alle landen wel gaan boycotten!!)
Geplaatst door: F uit W - 12-10-2011 19:25
Het moet niet veel gekker worden, hoe vergezocht kan iets zijn. Ook al ben je pro of contra-Israël of -Palastina, iedereen zal inzien dat dit echt een belachelijk bedacht bezwaar is tegen Hermes in de Stadsregio.
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.

Meest bekeken nieuws

Laatste Nieuws

Regio Veluwe

Regio Achterhoek

Regio Rivierengebied

Regio Arnhem / Nijmegen

Sportnieuws

Nieuwsbrief

Meld u aan en u ontvangt iedere dag rond 15.00u het nieuws van de dag in uw mailbox