Nieuws

Rechtszaak cocaïneroof: 6 jaar cel geëist tegen 4 mannen

Vijf verdachten uit Rotterdam stonden dinsdag voor de rechter in Arnhem voor de spraakmakende beroving van een vrachtwagen in Beneden-Leeuwen. Op 27 september vorig jaar werd 131 kilo cocaïne uit de vrachtwagen gehaald. © politie
BENEDEN-LEEUWEN - Vijf verdachten uit Rotterdam stonden dinsdag voor de rechter in Arnhem voor de spraakmakende beroving van een vrachtwagen in Beneden-Leeuwen. Op 27 september vorig jaar werd 131 kilo cocaïne uit de vrachtwagen gehaald.
Tegen vier mannen werd zes jaar cel geëist, met aftrek van voorarrest. Voor de vijfde verdachte is vrijspraak gevraagd.
De eerste die in het beklaagdenbankje zat verklaarde in de rechtbank niet in Beneden-Leeuwen te zijn geweest. 
De roof had en heeft een enorme impact op de vrachtwagenchauffeur. Hij kon er tien dagen niet van slapen en hij kampt met posttraumatische stressklachten, zo bleek tijdens de zitting. De man eist 1200 euro schadevergoeding.

'Het is wat het is, weet je'

Tijdens de zitting bleek dat de vervoerder niet wist wat in de container zat. De container kreeg hij willekeurig toegewezen, meldt verslaggever Jeroen Mäkel.
Wat de vrachtwagenchauffeur heeft doorgemaakt, leek de tweede verdachte weinig te doen. 'Het spijt me voor de chauffeur dat dit is gebeurd, maar tja... het is wat het is, weet je.' 

Goudstaven

De man zou niet hebben geweten dat er cocaïne in de zakken zat. Hij dacht dat het om goudstaven ging, zegt hij.
De verdachten - in de leeftijd van 23 tot 30 jaar - reden de vrachtwagen klem met twee auto's. De chauffeur werd verteld dat hij rustig moest blijven en vervolgens werd met een betonschaar de verzegeling van de laadruimte verbroken en het slot doorgeknipt.
De mannen pakten de sporttassen met cocaïne. De chauffeur deed nog een poging om een van de tassen uit handen van een verdachte te trekken. Daarop kreeg de bestuurder te horen dat hij los moest laten, anders zouden ze hem doodschieten.

Klopjacht

Direct na de overval startte de politie een klopjacht, maar daarbij werden de daders niet gevonden. Wel werd een deel van de drugs teruggevonden in een van de auto's die bij de overval was gebruikt.
Afgelopen januari werden de eerste vier verdachten alsnog aangehouden, mede door foto's die een getuige tijdens de overval maakte. De foto's werden getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl