Nieuws

GGD en gemeente Epe willen snel grip op tbc-besmettingen: 'Maar geen reden tot paniek'

VAASSEN - Honderden inwoners van de wijk Berkenoord II in Vaassen zijn dinsdag onderzocht op besmettelijke tuberculose, oftewel tbc. 'We moeten zorgen dat we controle krijgen', zegt wethouder Erik Visser.
Vorige week maandag werd bekend dat in de overwegend Molukse wijk open tbc was uitgebroken. De eerste gevallen van besmetting dateren volgens arts Sieb van Kuijk al van december vorig jaar. 'We tellen nu 21 patiënten, maar een groot aantal is al weer genezen. Anderen worden behandeld om te kijken of ze besmet zijn', zegt hij.

Controle

Nu een uitbraak dreigt en zelfs één patiënt moest worden opgenomen in het ziekenhuis, werd besloten tot een grootschalig onderzoek in Vaassen. In nauwe samenwerking met de gemeente Epe doet de GGD Noord- en Oost-Gelderland daarom onderzoek om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. 'We hadden geen controle en moeten er nu voor zorgen dat we die controle wel krijgen', benadrukt wethouder Visser. 'Vandaar een grootschalig onderzoek. Natuurlijk, het leeft. Veel jongeren praten er ook over, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is. Er is geen grote ongerustheid.'
Kijk hier naar de reportage: (de tekst loopt door onder de video)
GGD en gemeente Epe willen snel grip op tbc-besmettingen: 'Maar geen reden tot paniek'

Kleine prik

Omdat niet duidelijk is waar en wanneer besmettingen hebben plaatsgevonden, krijgen mensen uit de directe omgeving van de patiënten met tbc een oproep. Buurtbewoners die zich laten onderzoeken, krijgen een Mantouxtest waarbij testvloeistof met een klein prikje in de onderarm wordt gespoten. 'Zo kunnen we zien of er wel of geen contact is geweest met de ziekte tuberculose die overigens zeer goed te bestrijden is', zegt Van Kuijk. 'Het heeft van oudsher een slechte naam, maar met hulp van medicijnen is er veel aan te doen. Mensen hoeven niet ongerust of in paniek te zijn.'

Telefoon roodgloeiend

Toch werd de GGD de afgelopen dagen platgebeld. Er kwamen honderden telefoontjes binnen. 'Mensen belden om hun verhaal kwijt te kunnen, maar ook met vragen', zegt Jan Willem Brethouwer, manager algemene gezondheidszorg GGD Noord- en Oost-Gelderland. 'Bijvoorbeeld mensen die familie in die wijk hebben wonen, die zich ook willen laten testen. Of een tandarts met de vraag of hij zich anders moet beschermen als hij bezig is met patiënten', gaat Brethouwer verder.

1000 besmettingen

Per jaar worden in Nederland ongeveer 1000 ziek van tbc. Veel meer mensen raken besmet, maar worden niet ziek en kunnen dan niemand besmetten. Van de 1000 zieken overlijden een paar mensen. De rest kan goed behandeld worden met de juiste mix van medicijnen. Die moeten ongeveer een half jaar geslikt worden.
De laatste tbc-uitbraak was in 2015 bij een medewerker van postbedrijf Sandd in Apeldoorn. Daarvoor trof de ziekte eind jaren 90 een leerlingen van het Marnix College in Ede en een voetballer van amateurclub Rhelico in Rumpt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!