Nieuws

Te weinig AED's in Gelderland

Het aantal AED's in Gelderland blijft achter. Dat meldt de Hartstichting. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een apparaat waarmee iemand met een hartstilstand elektrische schokken toegediend kan krijgen, zodat het hartritme weer op gang geholpen kan worden. Daarmee neemt de kans toe dat iemand een hartstilstand overleeft. © Flickr
ARNHEM - Het aantal AED's in Gelderland blijft achter. Dat meldt de Hartstichting. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een apparaat waarmee iemand met een hartstilstand elektrische schokken toegediend kan krijgen, zodat het hartritme weer op gang geholpen kan worden. Daarmee neemt de kans toe dat iemand een hartstilstand overleeft.
In Gelderland moeten er nog zo'n 2200 defibrillatoren bij komen om ervoor te zorgen dat iedereen die een hartstilstand krijgt binnen zes minuten gereanimeerd kan worden. Er zijn 'slechts' 1700 van die apparaten geregistreerd, waar er volgens de Hartstichting 3900 nodig zijn.
Die eerste zes minuten zijn namelijk cruciaal. Het doel van de Hartstichting is daarom al jaren om van Nederland een zogenoemde 6-minutenzone te maken.
Kijk hier naar de reportage: (de tekst loopt door onder de video)
Te weinig AED's in Gelderland

Waarschuwing via app

Vrijwilligers die kunnen reanimeren, worden via een app gewaarschuwd als hun hulp in de buurt nodig is. Maandag meldde de Hartstichting dat inmiddels 170.000 mensen deel uitmaken van dat netwerk. Daarmee komt de 6-minutenzone steeds dichterbij.
Voor een dergelijke zone zijn volgens de Hartstichting een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners én voldoende AED's nodig. Maar het aantal AED's in onze provincie blijft dus achter.
In Gelderland zijn er nog ongeveer 2200 nodig. Het probleem is ook dat veel AED's niet geregistreerd staan of op slecht bereikbare plekken hangen. Hulpverleners moeten er 24/7 bij kunnen. 
Volgens de Hartstichting bestaat nergens ter wereld een landelijk netwerk zoals hier. 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl