Nieuws

School is onveilig: dagje langer vakantie voor middelbare scholieren

Leerlingen van het Citadel College locatie Griftdijk in Lent hebben een dag langer herfstvakantie. Een aannemer gaat maandag een deel van het gebouw van de middelbare school verstevigen omdat het pand nu niet veilig is. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Leerlingen van het Citadel College locatie Griftdijk in Lent hebben een dag langer herfstvakantie. Een aannemer gaat maandag een deel van het gebouw van de middelbare school verstevigen omdat het pand nu niet veilig is.
Op bepaalde plaatsen in de school is de constructie onvoldoende om het gewicht te dragen, schrijft rector Wouter Middendorp in een brief aan de ouders. Op de voorkant van het pand rust meer gewicht dan op de achterkant. Dat komt door de extra verdieping en een klimaatinstallatie.
In een plafond zit een scheur van 2 millimeter, die zeven meter lang is. Toen de scheur ontdekt werd, heeft de school ingenieursbureau Royal HaskoningDHV ingeschakeld voor een second opinion. Die adviseerde de boel te stutten. Sommige lokalen en de foyer werden afgesloten.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
School is onveilig: dagje langer vakantie voor middelbare scholieren

Constructie 'zorgelijk'

Een woordvoerder van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen noemt de problemen met de constructie 'zorgelijk'. De omgevingsdienst heeft nieuwe berekeningen uitgevoerd en kwam vrijdag tot de conclusie dat ook het spiegelende deel aan de linkerzijde extra ondersteund moet worden. De school gaat maandag dicht, zodat de aannemer de stutpalen kan plaatsen.

Vertrouwen

De ouders en leerlingen zijn via een brief geïnformeerd. Bram Friesen maakt zich geen zorgen om de veiligheid van zijn zoon Ids die in de vierde zit. 'De school informeert ons goed en ik heb er alle vertrouwen in dat de juiste maatregelen genomen worden om te zorgen dat onze kinderen veilig zijn in de school.'
Een moeder van een meisje uit een lagere klas reageert op dezelfde manier. 'Ik ga ervan uit dat iedereen er nu bovenop zit en alles goed gecontroleerd wordt.' Veel leerlingen zijn blij met een extra dagje vrij maandag. Ids Friesen: 'Dat komt wel goed uit, want de week daarop hebben we proefwerkweek en nu kan ik nog even extra leren.'

Emotionele beslissing

Dinsdag kan de school weer open. Dan komen er aangepaste roosters, omdat niet alle lokalen te gebruiken zijn. Ondertussen wordt dan gewerkt aan een structurele oplossing. Volgens Middendorp gaan die werkzaamheden enkele weken duren en is de school dan weer net zo veilig als nieuwbouw.
Dat de school een dag dicht moet, noemt de rector 'een emotionele beslissing'. Ouders kunnen dinsdagochtend en -avond met Middendorp in gesprek over de situatie.
Het Citadel College zegt dat de problemen losstaan van zorgen over mogelijk ondeugdelijke vloerconstructies bij andere scholen in het land.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!