nieuws

Werkzaamheden Havikerwaard in volle gang

© Studio Rheden
DE STEEG - Het Waterschap Rijn en IJssel is druk bezig om de verdroging van de bronbossen in de Havikerwaard bij Ellecom en De Steeg tegen te gaan. Tussen de A348 en Kasteel Middachten wordt sinds de zomer al gewerkt. De eerste veranderingen zijn inmiddels zichtbaar.
In de Havikerwaard worden sloten en beken, zoals de Oude Ruitersbeek en Middelste Beek, ondieper gemaakt en dammen en duikers aangepast. Er wordt een vispassage aangelegd en een oude meander wordt hersteld.
Foto: Martin de Jongh
Daardoor stijgt het grondwater en dat biedt zo meer tegendruk aan het uit de Veluwe afkomstige kwelwater. Hierdoor komt in de bronbossen meer kwelwater omhoog.
Foto: Martin de Jongh

Eeuwenoud grondwater

In de bronbossen komt eeuwenoud grondwater omhoog. Het water passeerde in het verleden allerlei kleilagen en heeft daardoor een unieke samenstelling.
Foto: Martin de Jongh
Als er niet genoeg grondwater in het bos naar boven komt, verzuurt het bos langzaam. Dan verdwijnen kenmerkende soorten als slanke sleutelbloem, goudveil, bittere veldkers en knikkend nagelkruid, zegt het waterschap.
Foto: Martin de Jongh
Gras en bramenstruiken krijgen dan de overhand; het bos wordt minder bloemrijk en eentoniger. Voor vogels betekent een zure bodem dat er minder voedsel voorhanden is. Om de waarde van dit bos te behouden, is het volgens het waterschap dus belangrijk dat de kwel naar het bronbos sterker wordt.