Nieuws

Botten en schedels van ruim 30 schapen gevonden bij veehouder

Bij een veehouder in Gelderland zijn bij een inspectie zeker 30 dode schapen gevonden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. De veehouder heeft proces-verbaal gekregen. © Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
ARNHEM - Bij een veehouder in Gelderland zijn bij een inspectie zeker 30 dode schapen gevonden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. De veehouder heeft proces-verbaal gekregen.
Volgens een woordvoerder van de NVWA was de veehouder vaker gecontroleerd, maar werden nog nooit dit soort dingen geconstateerd. Om welk bedrijf het ging, wilde de woordvoerder niet zeggen.
De politie had een melding binnengekregen van een voorbijganger. Deze had gezien dat dode schapen soms meerdere dagen bleven liggen. Ook zou er niet goed voor de dieren worden gezorgd.

Botten en schedels

Inspecteurs van de NVWA en politie troffen donderdag de botten en schedels van gestorven schapen aan tussen levende dieren. Ook buiten de stal vonden ze een groot aantal kadavers én de botten en schedels van schapen.
In een aparte ruimte achter in de stal werden ook de resten van negen schapen gevonden, die vermoedelijk illegaal waren geslacht. De NVWA onderzoekt dit nog.

Schurft

De inspecteurs merkten verder dat enkele levende dieren schurft rond hun bek hadden. Bij een paar dieren was het zo ernstig, dat ze niet of nauwelijks nog konden eten en drinken. Twee schapen waren er zo erg aan toe, dat ze uit hun lijden zijn verlost. De andere dieren werden meteen behandeld tegen schurft.
De veehouder houdt ook kippen, pauwen, duiven, konijnen en runderen. De konijnen hadden geen schoon drinkwater en onvoldoende ruimte. Bij de runderen werden geen overtredingen geconstateerd.

In orde brengen

De veehouder mag de dieren blijven houden, maar moet de situatie wel zo snel mogelijk in orde brengen.

Waar?

Weet u waar deze schapen gevonden zijn? Dat horen wij graag! U kunt mailen naar: omroep@gld.nl
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl